Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας , σε συνεργασία με το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια», διοργανώνει ενημερωτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις για ενδιαφερόμενους ανάδοχους γονείς ή υποψήφιους αναδόχους, με θεματικές που αφορούν στην φροντίδα ανηλίκων στην ανάδοχη οικογένεια.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «FAB! Φροντίδα οικογενειακού τύπου για παιδιά μετανάστες/-ες και πρόσφυγες», η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση και επέκταση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες-ριες/πρόσφυγες σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής: την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom και για την παρακολούθηση απαιτείται προεγγραφή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλες ή επιμέρους ενότητες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Δευτέρα 14/2/22, 12:00 μ.μ.
«Ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά»
Εισηγητές: Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου*, Νατάσα Αλεξοπούλου*, Ελένη Γεώργαρου*
Ενότητες:
- Το προφίλ και το πολιτισμικό υπόβαθρο των ασυνόδευτων παιδιών
- Βασικά στατιστικά στοιχεία και αριθμοί ασυνόδευτων
- Οι ανάγκες και οι προκλήσεις στη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών
- Ευαλωτότητα και ανθεκτικότητα των ασυνόδευτων παιδιών
- Τα δικαιώματα των ασυνόδευτων παιδιών
- Το νομικό πλαίσιο της υποδοχής και της αναδοχής για τα ασυνόδευτα παιδιά
- Οι νομικές σχέσεις γονέων – παιδιών στην αναδοχή και την υιοθεσία
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εδώ
- Τετάρτη 16/2/22, 12:00 μ.μ.
«Διαπολιτισμικά ευαίσθητη επικοινωνία και παροχή διαπολιτισμικής φροντίδας»
Εισηγήτρια: Ειρήνη Ψαχούλια*
Ενότητες:
- Κουλτούρα, πολιτισμική διαφορετικότητα και ευαισθησία
- Διαπολιτισμικά ευαίσθητη επικοινωνία
- Πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις: διατροφή, εορτασμοί και νηστεία
- Πολιτισμικές αντιλήψεις και ταυτότητες: γήρανση, θάνατος, σώμα, φύλο, σεξουαλικότητα και οικειότητα, δομή οικογένειας και οικογενειακές σχέσεις
- Ειδικά θέματα: προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, πόνος, τραύμα, πένθος
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εδώ
- Δευτέρα 21/2/22, 12:00 μ.μ.
Γονεϊκότητα στην προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία
Εισηγητής: Αλέξανδρος Μοροχλιάδης*
Ενότητες:
- Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών
- Η σχέση του γονέα με το παιδί
- Η σχέση του ζευγαριού
- Προσχολική ηλικία
- – Αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και προκλήσεις
- – Πειθαρχεία και όρια
- Σχολική ηλικία
- – Χαρακτηριστικά και προκλήσεις
- – Η μετάβαση στο δημοτικό
- Εφηβική ηλικία
- – Η μετάβαση στον κόσμο του ενήλικα
- – Σχολείο, εξετάσεις, ανησυχίες
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εδώ
- Τετάρτη 23/2/22, 12:00 μ.μ.
Σχολικός εκφοβισμός: ο ρόλος του γονέα στην πρόληψη και αντιμετώπισή του
Εισηγητής: Νίκος Κωστής*
- Ο εκφοβισμός, οι μορφές του και οι ενδείξεις
- Βασικές συμβουλές και δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας για γονείς
- Αυτοεκτίμηση του παιδιού και ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων
- Παιδιά στον ρόλο του θύτη και του παρατηρητή
- Επικοινωνία με το σχολείο
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εδώ
- Δευτέρα 28/2/22, 12:00 μ.μ.
Γονεϊκότητα σε καιρό πανδημίας
Εισηγητής: Αλέξανδρος Μοροχλιάδης*
- Προκλήσεις για γονείς και παιδιά
- Ψυχοκοινωνικές ανάγκες
- Αυτοφροντίδα γονέων
- Ειδικές προκλήσεις
- Καλές πρακτικές
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εγγραφείτε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στo email fab-project@kmop.org και τηλεφωνικά στο 210 3637547. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.fabtogether.net/el/ .
Λίγα λόγια για το ΚΜΟΠ:
Το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας είναι μια κορυφαία ΜΚΟ με πάνω από 43 χρόνια εμπειρίας στην υποστήριξη ευάλωτων ατόμων μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, της υλοποίησης κοινωνικών πρωτοβουλιών, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πρωτοβουλίες με στόχο να έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας.
Λίγα λόγια για το «Δικαίωμα στην Οικογένεια»:
Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση των οικογενειακών μορφών φροντίδας των παιδιών, στη συνεργασία και τη δικτύωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας ανηλίκων.
Βιογραφικά των εισηγητών
Νατάσα Αλεξοπούλου
Η Νατάσα Αλεξοπούλου έχει σπουδάσει νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και έχει Μεταπτυχιακό στο Ποινικό Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία (εξειδίκευση στο εγχώριο ποινικό δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το δίκαιο της ΕΕ). Έχει διατελέσει δικηγόρος συνεργαζόμενη με δικηγορικά γραφεία στον χειρισμό υποθέσεων αστικού, οικογενειακού, εργατικού και ποινικού δικαίου και είναι εξοικειωμένη με τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των ελληνικών αρχών. Συνεργάζεται με το ΚΜΟΠ ως βοηθός διαχειρίστρια ευρωπαϊκών έργων και ερευνήτρια.
Ελένη Γεώργαρου
H Eλένη Γεώργαρου, σπούδασε στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Εργάστηκε για 5 χρόνια στο Κέντρο Πληροφόρησης Νεότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και επί 25 χρόνια ως μαχόμενη δικηγόρος στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, από το 1990 έως το 2000 έλαβε μέρος σε πολλά επιμορφωτικά ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιμορφώτρια για παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ, γυναίκες στην επιχειρηματικότητα, φυλακισμένους, ενώ ασκούσε συμβουλευτική σε άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες, πολίτες Ρομά μέσω συμβουλευτικών κέντρων. Από το 2004 ασχολείται με την Κοινωνική Προστασία Ανηλίκων ως μέλος Δ.Σ. φορέα παιδικής προστασίας, εθελόντρια και νομικός συνεργάτης ιδρυμάτων για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και ΑΜΕΑ. Ασχολήθηκε συστηματικά με τους θεσμούς αποϊδρυματοποίησης (αναδοχή και υιοθεσία) και τους ανηλίκους που ζουν σε ιδρύματα. Συγγραφέας του βιβλίου «Η αναδοχή ως θεσμός κοινωνικής προστασίας των ανηλίκων» Νομική Βιβλιοθήκη 2019 , ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος Δ.Σ. του σωματείου «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια». Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με την επιμόρφωση επαγγελματικών κοινωνικής εργασίας και τη συμβουλευτική σε υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς για παιδιά ιδρυμάτων.
Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου
Η Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου κατέχει Πτυχίο Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία από το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ολοκληρώσει βασική εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και έχει εμπειρία στην κλινική αξιολόγηση, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε επίπεδο ατομικό, ομαδικό και οικογένειας. Έχει εργαστεί με παιδιά στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», με εφήβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους στη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ «Ατραπός», καθώς και με ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες σε δομή φιλοξενίας. Διαθέτει επίσης εμπειρία στην υποστήριξη και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω εθελοντικής προσφοράς των υπηρεσιών της στην Emfasis Foundation, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο Δήμου Αθηναίων, και μέσω κλινικής άσκησης στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Π. Σακελλαρόπουλος και στο Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ. Στην παρούσα φάση εργάζεται ως Project Manager και Ερευνήτρια στο Τμήμα Προαγωγής Υγείας και Ευεξίας του ΚΜΟΠ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η παιδική κακοποίηση και παραμέληση, η χρήση ουσιών, τα πρώιμα δυσλειτουργικά σχήματα, οι κοινωνικές ταυτότητες και οι διαπροσωπικές σχέσεις.
Νίκος Κωστής
Ο Νίκος Κωστής είναι κλινικός ψυχολόγος και έχει ολοκληρώσει τις βασικές σπουδές του στην ψυχολογία, καθώς και το MSc του ‘Abnormal and Clinical Psychology’ στο πανεπιστήμιο του Swansea της Ουαλίας. Έχει εμπειρία στην ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές, τόσο σε δομές ψυχικής υγείας όσο και ιδιωτικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδεύσεις με θέμα την κοινωνική δράση, ως εκπαιδευτής παιδιών και ενηλίκων. Επίσης, έχει εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων και δράσεων που αφορούν το μεταναστευτικό, τα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον εκφοβισμό και την εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο ΚΜΟΠ ως κλινικός ψυχολόγος σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και ως μέλος της ομάδας υλοποίησης των ευρωπαϊκών έργων, και διαχειριστής και επόπτης της πλατφόρμας συμβουλευτικής Live Without Bullying, που έχει ως στόχο να παρέχει δωρεάν και ανώνυμη συμβουλευτική σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε θέματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.
Αλέξανδρος Μοροχλιάδης
O Αλέξανδρος Μοροχλιάδης είναι ψυχολόγος – σύμβουλος ψυχικής υγείας στο ΚΜΟΠ. Είναι πτυχιούχος από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο σύντομα ολοκληρώνει και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ψυχολογία: Κοινωνικές Ταυτότητες και Διαπροσωπικές Σχέσεις». Από το 2017 πραγματοποιεί την εκπαίδευσή του ως ψυχοθεραπευτής Υπαρξιακής και Συστημικής Θεώρησης στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Αντίστιξη».Έχει συνεργαστεί με τον ψυχιατρικό τομέα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», με το οικοτροφείο για ψυχικά νοσούντες «Άγιος Κοσμάς» του φορέα «ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ» και με το τμήμα ήπιας παρέμβασης «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στα πλαίσια της ακαδημαϊκής πρακτικής του. Ακόμη, έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος εφήβων στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας, ενώ με την έναρξη της πανδημίας COVID-19 προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη γραμμή στήριξης για τον κορωνοϊό «1110» της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 2021, απασχολείται ως ψυχολόγος – σύμβουλος ψυχικής υγείας στο ΚΜΟΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κανένας/Καμία μόνος/η στην πανδημία» του Υπουργείου Υγείας, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και υπηρεσίες βραχείας ψυχοθεραπείας δια ζώσης, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά σε συνανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία της COVID–19.
Ειρήνη Ψαχούλια
Η Ειρήνη Ψαχούλια είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων από το ίδιο πανεπιστήμιο. Αυτή την εποχή παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό στην Γλωσσική Εκπαίδευση Προσφύγων και Μεταναστών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η εμπειρία της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ξεκίνησε με μια πρακτική στο ΚΜΟΠ, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως project officer. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μετανάστευση, τη διαπολιτισμικότητα, την εκπαίδευση, τα ζητήματα φύλου, την τέχνη και τον πολιτισμό.