Στην ΕΕ το 2020, ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ των νέων ανθρώπων (ηλικίας 15-29 ετών) αντιστοιχούσε σε ποσοστό 7%. Συγκρινόμενος με το 2019, ήταν αυξημένος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (pp). Ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης μεταξύ του συνολικού πληθυσμού αντιστοιχούσε στο ίδιο ποσοστό (7%).
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων που αντιμετώπιζαν συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης το 2020 καταγράφηκε στη Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από την Βουλγαρία (21%) και την Ελλάδα (16%). Αντιθέτως, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε 11 από τα 26 κράτη-μέλη με διαθέσιμα δεδομένα: Λουξεμβούργο, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Κύπρος, Σουηδία και Αυστρία.
Συγκρίνοντας τα έτη 2020 και 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο δείκτη σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης για τους νέους ανθρώπους σημειώθηκαν στις Ρουμανία, Ιρλανδία και Γερμανία (όλες +3 ποσοστιαίες μονάδες – με διακοπή στη χρονοσειρά για Ιρλανδία και Γερμανία). Παράλληλα, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Σλοβακία (-2 ποσοστιαίες μονάδες), Φινλανδία, Ελλάδα και Κροατία (όλες – 1 ποσοστιαία μονάδα).
Συγκρίνοντας τα έτη 2020 και 2019 μεταξύ των ηλικιακών υποομοάδων, η Ρουμανία κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των νέων 15-19 ετών και 25-29 ετών που αντιμετώπιζαν συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης (περίπου +4 ποσοστιαίες μονάδες). Αναφορικά με την ηλικιακή υποομάδα 20-24 ετών, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (+5 ποσοστιαίες μονάδες).
Αντιστρόφως, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Σλοβακία (-4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των νέων ηλικίας 15-19 ετών), Μάλτα (-3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ νέων ηλικίας 20-24 ετών) και της Ελλάδας (-2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ νέων ηλικίας 25-29 ετών).
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: Eurostat | https://ec.europa.eu/eurostat/
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.