Οι βαθιά ριζωμένες ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές, συχνά σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς νομικής προστασίας κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, εκθέτουν πολλές λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς, queer και intesex (ΛΟΑΤΚΙ) ανθρώπους όλων των ηλικιών και σε όλες τις περιοχές του κόσμου, σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Οι διασταυρούμενες φυλετικές διακρίσεις, με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, καθιστά τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ ακόμη πιο ευάλωτα στις διακρίσεις και τη βία που υποκινείται από μίσος. Αρκετά διεθνή μέσα και μηχανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγνωρίζουν ρητά τον αντίκτυπο των διασταυρούμενων μορφών διακρίσεων στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα πολλά πρόσωπα των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+
Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ υφίστανται διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κακομεταχειρίζονται και απορρίπτονται από τις οικογένειές τους. Αποτελούν στόχους σωματικών επιθέσεων – ξυλοκοπούνται, κακοποιούνται σεξουαλικά, βασανίζονται και σκοτώνονται.
Η βία που υποκινείται από διακρίσεις και μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι διαδεδομένη, βάναυση και συχνά διαπράττεται ατιμώρητα και είναι ακόμη χειρότερη για όσους/ες ανήκουν σε φυλετικοποιημένες κοινότητες. Αποτελούν επίσης θύματα βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, σε συνθήκες κράτησης, σε κλινικές και σε νοσοκομεία.
Σε περίπου 77 χώρες, οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις ποινικοποιούν τις ιδιωτικές, συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου – εκθέτοντας τα άτομα στον κίνδυνο σύλληψης, δίωξης, φυλάκισης — ακόμη και, σε τουλάχιστον πέντε χώρες, στη θανατική ποινή.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά κράτη έχουν καταβάλει αποφασιστική προσπάθεια για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων. Έχει εγκριθεί μια σειρά νέων νόμων – συμπεριλαμβανομένων νόμων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, τιμωρούν τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα μίσους, αναγνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και διευκολύνουν τα διεμφυλικά άτομα να λαμβάνουν επίσημα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν το προτιμώμενο φύλο τους. Έχουν αναπτυχθεί προγράμματα κατάρτισης για την αστυνομία, το προσωπικό των φυλακών, τους δασκάλους, τους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλες ομάδες επαγγελματιών και έχουν εφαρμοστεί σε πολλά σχολεία πρωτοβουλίες κατά του εκφοβισμού.
Το παρακάτω βίντεο εξηγεί το έργο του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου (IE SOGI).
Πηγή: un.org/en/fight-racism
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr