Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη μη-διάκριση στην αγορά και στους χώρους εργασίας αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης, τον συνδικαλισμό και την υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των βασικών διεθνών νομικών μέσων όπως, της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τις διακρίσεις (απασχόληση και εργασία) (No. 111), μια από τις οκτώ θεμελιώδεις συμβάσεις της ILO.
Οι φυλετικοποιημένοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, θέτοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο ενώ υπέφεραν δυσανάλογα από τις καταστρεπτικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες της κρίσης στον τομέα της υγείας, υπό τη μορφή απώλειας θέσεων εργασίας και απώλειας εισοδήματος.
Οι επιπτώσεις αυτές έχουν επιδεινώσει τις ήδη υφιστάμενες και επίμονες φυλετικές ανισότητες όσον αφορά τους μισθούς, τις προσλήψεις, τις προαγωγές και τις ευκαιρίες κατάρτισης στην εργασία, καθώς και τα εμπόδια στην πρόσβαση σε επαρκή κοινωνική προστασία.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισότητες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε αρκετές χώρες ζητούν στοχευμένα μέτρα για την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων στην απασχόληση, όπως την υποχρεωτική αναφορά των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ των εθνοτήτων (για να αποκαλυφθούν οι διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των εργαζομένων διαφορετικού χρώματος και των εθνοτικών μειονοτήτων) και την αύξηση των επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες φροντίδας για τη στήριξη όλων εκείνων που τη χρειάζονται, καθώς και των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, πολλές από τις οποίες είναι συχνά έγχρωμες γυναίκες.
Ο διαρθρωτικός ρατσισμός εξακολουθεί να καθορίζει τη ζωή και τις προοπτικές εκατομμυρίων εργαζομένων παγκοσμίως. Άνθρωποι με διασταυρούμενες ταυτότητες, ιδίως οι έγχρωμες γυναίκες, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ ή τα άτομα με αναπηρίες, αντιμετωπίζουν πρόσθετα θεμελιώδη εμπόδια στην κοινωνική και οικονομική τους πρόοδο. Και οι πρόσφυγες/προσφύγισσες υφίστανται επίσης φυλετικές διακρίσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καλούν για ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που διασφαλίζει θέσεις εργασίας, δικαιώματα, μισθούς (συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας), καθολική κοινωνική προστασία, ισότητα και ένταξη για όλους, όλες χωρίς εξαιρέσεις.
Δεν μπορούμε να επιτύχουμε βιώσιμη και ειρηνική ανάκαμψη και ανθεκτικότητα χωρίς να διασφαλίσουμε φυλετική δικαιοσύνη για όλες, όλους.
Πηγή: ituc-csi.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.