Αθήνα 08 Μαρτίου 2022 – Η IRC Hellas εκφράζει την χαρά της για την πιστοποίηση τριών ασυνόδευτων εφήβων που έμεναν στα διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης της IRC Hellas ως Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές.
Τα τρία παιδιά, από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, είναι εγγεγραμμένα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παρακολουθούν μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης για την περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Τα παιδιά αναγνώρισαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό σαν μια εξαιρετική προοπτική ως προς την μετέπειτα διαβίωσή τους στην Ελλάδα και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Πλέον έχουν ενηλικιωθεί και διαμένουν σε διαμερίσματα ενηλίκων αιτούντων άσυλο, είναι αυτόνομοι και εστιάζουν στα επόμενα βήματα τους, όπως εύρεση εργασίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις για τα παιδιά», Έλενα Γίγα, Υπεύθυνη Προγράμματος διαμερισμάτων υποστηριζόμενης διαβίωσης της IRC Hellas.
“Αυτό το πρόγραμμα αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά που συμμετείχαν. Από την αρχή αντιλήφθηκαν ότι ήταν απαιτητικό όμως συνειδητοποίησαν τα οφέλη που θα τους προσφέρει στην μετέπειτα ζωή τους. Σταθερά για 3 μήνες τα πρωινά παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο και τα απογεύματα τα μαθήματα του προγράμματος. Έδειξαν αφοσίωση και δέσμευση στο πρόγραμμα και κατάφεραν να λάβουν την πιστοποίηση και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για σύνδεση με την αγορά εργασίας»-
Κατερίνα Ρέτζου, Συντονίστρια Μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης της IRC Hellas.
Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών Child Guarantee της UNICEF σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, απευθύνεται σε νέους/ες 16-24 ετών, που επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, είτε αιτούντες/σες άσυλο είτε αναγνωρισμένους/ες πρόσφυγες/ισσες. Είναι δομημένο σε τέσσερις άξονες: εκμάθηση ελληνικών, εκμάθηση αγγλικών, εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων και ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων για το επάγγελμα του Πολιτισμικού Διαμεσολαβητή. Οι απόφοιτοι ολοκλήρωσαν 250 ώρες παρακολούθησης σε διάστημα τριών μηνών στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ στον Ρέντη.
Με το πέρας της εκπαίδευσης κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα επιλεγούν ώστε να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε οργανισμούς για 3 μήνες επί πληρωμή και εν συνεχεία για ακόμα 3 μήνες θα δουλέψουν εκεί ως επαγγελματίες.