Η UNESCO ιδρύθηκε στον απόηχο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, “γεννημένη” από την πεποίθηση ότι η άνευ προηγουμένου σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καλύτερο, πιο ενωμένο κόσμο. Δεδομένου ότι οι πόλεμοι ξεκινούν στο μυαλό ανθρώπων, είναι στο μυαλό των ανθρώπων που πρέπει να κατασκευαστεί ένας καλύτερος κόσμος, υποστήριξαν οι ιδρυτές του Οργανισμού. Η ιδέα τους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι χώρες αρχίζουν να εξέρχονται από την παγκόσμια κρίση COVID-19, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προτεραιότητές μας, τους τρόπους ζωής μας και τη λειτουργία των κοινωνιών μας.
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επέδειξαν αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και είδαν πώς η ενισχυμένη συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Όμως, καθώς ο κόσμος αρχίζει να αναδύεται από την πανδημία, τείνουμε να ξεχνάμε τα μαθήματα που πήραμε και να «επιστρέφουμε στο τι θεωρούμε ως φυσιολογικό», αγνοώντας το κόστος για το περιβάλλον, τις οικονομίες, τη δημόσια υγεία και τις κοινωνίες μας.
Η UNESCO εγκαινίασε μια παγκόσμια εκστρατεία, που αμφισβητεί την αντίληψή μας για την κανονικότητα. Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε, δεν βασίζεται σε περίπλοκα επιχειρήματα για να περάσει το μήνυμα του. Παρουσιάζει απλώς τεκμηριωμένες πληροφορίες για τον κόσμο πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο συνδυασμός των στοιχείων, καλεί τους θεατές να αμφισβητήσουν τις ιδέες τους σχετικά με τι είναι φυσιολογικό, υποδηλώνοντας ότι έχουμε αποδεχθεί το “απαράδεκτο” για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προηγούμενη πραγματικότητά μας δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή ως φυσιολογική. Είναι η ώρα για αλλαγή.
Ως η διανοητική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ (UNESCO) πιστεύει ότι η ανάγκη για διαρκή αλλαγή πρέπει να ριζώσει στις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων παντού για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.
Η εκστρατεία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας της UNESCO να προβληματίσει για τον μελλοντικό κόσμο, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας του φόρουμ της UNESCO, ενός εργαστηρίου ιδεών που συγκεντρώνει εξέχοντες στοχαστές, του κινήματος Resiliart, μιας σειράς συζητήσεων για το μέλλον του πολιτισμού και των πολιτιστικών βιομηχανιών, του Δικτύου Αναλφαβητισμού για το Μέλλον, καθώς και του προγράμματος Futures of education και των παγκόσμιων συστάσεων για την ανοικτή επιστήμη και τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία η UNESCO άρχισε να εργάζεται πολύ πριν βρεθούν στο επίκεντρο λόγω της πανδημίας.
Πηγή: en.unesco.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr