Ποιες είναι οι απαραίτητες πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας και τις κοινωνίες μας; Μπορεί το Βασικό Εισόδημα να βοηθήσει στην αποανάπτυξη ή τελικά θα αυξήσει την κατανάλωση;
Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Πολιτικές για ένα βιώσιμο μέλλον» στα πλαίσια του τριημέρου «Ακαδημία για το Βασικό Εισόδημα». Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτριας Οικονομικών της Εργασίας και του Κράτους Πρόνοιας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Η Gabriela Cabaña, Ανθρωπολόγος, Διδακτορική ερευνήτρια στο London School of Economics and Political Science και μέλος του Χιλιανού Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα, παρουσίασε την πρόταση του Βασικού Εισοδήματος σε συνδυασμό με την αποανάπτυξη και πώς μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον πιο βιώσιμο, προστατεύοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας καλύτερες κοινωνίες.
Ο Κωνσταντίνος Δημουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, παρουσίασε διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τον προβληματισμό ότι το Βασικό Εισόδημα ίσως τελικά αυξήσει τον καταναλωτισμό και δεν οδηγήσει στην αποανάπτυξη. Κατέληξε ότι το Βασικό Εισόδημα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά θα πρέπει οι πολιτικές να λάβουν υπόψη ταυτόχρονα με αυτό τη μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και τη μείωση των χρεών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον οργανισμό Unconditional Basic Income Europe (UBIE) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ινστιτούτο Freiburg για Μελέτες για το Βασικό Εισόδημα (FRIBIS).
Παρακολουθήστε το βίντεο της συζήτησης:
Πηγή: pressenza.com/el/