Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αισθάνεται πως δεν αναγνωρίζεται η αξία του, και όσοι αισθάνονται πως αναγνωρίζονται καταλαμβάνουν κυρίως ανώτερες θέσεις.
Παρότι η διαφορετικότητα και οι συμπεριληπτικοί χώροι εργασίας οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καινοτομία και ευημερία για τους εργαζόμενους, η έκθεση του ILO “Transforming Enterprises through Diversity and Inclusion”, διαπιστώνει ότι ελάχιστα γίνονται στην πράξη–ειδικότερα όσον αφορά την ένταξη μειονοτικών ομάδων – με τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες να χάνουν σημαντικά οφέλη.
Ενώ προηγούμενες μελέτες για τη διαφορετικότητα και την ένταξη εστίαζαν περισσότερο σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος, η νέα μελέτη ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση. Συνέλεξε πληροφορίες από το προσωπικό, διευθυντές και υψηλά στελέχη περιλαμβάνοντας διαφορετικές ηλικίες, φύλα, εθνικότητες, φυλές και θρησκείες σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, σε όλες τις οικονομίες – μεσαίου και υψηλού-μεσαίου εισοδήματος.
Η μελέτη διαπίστωσε πως η αίσθηση συμπερίληψης στους χώρους εργασίας ήταν πιο πιθανό να συνδεθεί με την παλαιότητα, σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά ή το background του εργαζόμενου.
Το 92% των παλαιότερων στελεχών νιώθει πως τους/τις σέβονται και αναγνωρίζεται η αξία τους στην εργασία, σε σύγκριση με το 76% των εργαζομένων χαμηλότερης βαθμίδας.
Το εργατικό δυναμικό σε μεσαίου μεγέθους πολυεθνικές εταιρείες ήταν επίσης πιο πιθανό να αισθάνεται θετικά, από ότι οι εργαζόμενοι/ες σε μικρές εθνικές επιχειρήσεις.
Μόλις το ένα τέταρτο των αποκρινόμενων στη έρευνα ανέφερε πως οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του 40-60% της ανώτατης διοίκησης – και το ένα τρίτο επεσήμανε πως δεν υπήρχαν άτομα με αναπηρίες ως ανώτερα στελέχη.
Ορισμένες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε χαμηλόβαθμες θέσεις, ανέφεραν επίσης επανειλημμένα λιγότερες θετικές εμπειρίες συμπερίληψης.
Ορίζοντας την ένταξη Η έκθεση “Transforming Enterprises” ορίζει την “ένταξη” ως την ανθρώπινη εμπειρία στους χώρους εργασίας και τον βαθμό στον οποίο νιώθουν να εκτιμώνται για αυτό που είναι, για τις ικανότητες και την εμπειρία που μεταφέρουν στην εργασία, και τον βαθμό στον οποίο έχουν μία ισχυρή αίσθηση ανήκειν στον εργασιακό χώρο με τους υπόλοιπους.
Η έκθεση αναφέρει πως ο πιο πιθανός τρόπος επιρροής των επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και μετασχηματιστική αλλαγή είναι μέσω του συνδυασμού εταιρικής φροντίδας για διαφορετικότητα και ένταξη, με πολιτικές και νομικά πλαίσια και υποστηρικτικές εταιρικές αξίες.
Βασικές Αξίες για Βιώσιμη Αλλαγή
- Η διαφορετικότητα και η ένταξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητες και μέρος της στρατηγικής και εταιρικής κουλτούρας.
- Θα πρέπει να υπάρχει ποικιλομορφία σε θέσεις ανώτερης διοίκησης.
- Τα ηγετικά στελέχη, διευθυντές, ανώτερα στελέχη και το προσωπικό θα πρέπει να λογοδοτούν ως πρότυπα.
- Οι δράσεις θα πρέπει να υλοποιούνται σε όλο το εύρος την απασχόλησης, καλύπτοντας την πρόσληψη, την διατήρηση της θέσης και την εργασιακή πορεία και εξέλιξη.
Πηγή: news.un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr