Μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στην Ουκρανία: Οι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εσωτερικές εκτοπίσεις και τις ροές προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες όσον αφορά την απασχόληση και τα εισοδήματα. Στην τρέχουσα κατάσταση πολεμικής σύγκρουσης, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι έχουν χαθεί 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, που ισοδυναμεί με το 30% της απασχόλησης πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εάν οι εχθροπραξίες σταματήσουν αμέσως, μπορεί να προκύψει ταχεία ανάκαμψη, με την επιστροφή 3,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες θέσεων εργασίας στο 8,9%. Σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αυξηθούν περαιτέρω και θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια, ή το 43,5%. Επιπλέον, η κρίση είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ουκρανικό σύστημα κοινωνικής προστασίας τόσο από την άποψη των αυξημένων δαπανών όσο και των μειωμένων εσόδων.
Πρόσφυγες σε ηλικία εργασίας: Εκτιμάται ότι υπάρχουν 5,23 εκατομμύρια πρόσφυγες και βίαια εκτοπισμένοι από την Ουκρανία που έχουν μετακομίσει σε γειτονικές χώρες. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια του συνολικού προσφυγικού πληθυσμού εργάζονταν πριν από την επίθεση. Τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν ανώτερο (τριτοβάθμιο) επίπεδο εκπαίδευσης και το 49% απασχολούνταν σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης. Το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού πληθυσμού είναι γυναίκες με παιδιά.
Γειτονικές χώρες: Η συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα ανάγκαζε τους πρόσφυγες να παραμείνουν στην εξορία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας περαιτέρω πίεση στην αγορά εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής προστασίας στις γειτονικές χώρες. Ελλείψει των αναγκαίων μέτρων, η συνολική ανεργία σε πολλές από αυτές τις χώρες θα αυξηθεί σημαντικά.
Κεντρική Ασία: Η επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας θα μπορούσε να αναγκάσει τους διακινούμενους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ιδίως στην Κεντρική Ασία (για παράδειγμα, Κιργιζία και Τατζικιστάν), προκαλώντας σημαντικές μειώσεις στα εμβάσματα και επιδεινώνοντας τις προκλήσεις στον τομέα της απασχόλησης.
Παγκόσμιος αντίκτυπος: Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η οποία επιταχύνθηκε από την κρίση στην Ουκρανία, απειλεί την ανάκαμψη της απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία. Η αυξημένη αβεβαιότητα και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις χρηματοοικονομικές ροές προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ήδη υποχωρούν λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους και των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.
Τομείς άμεσης δράσης: Ενώ η διεθνής αλληλεγγύη εστιάζεται στην άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και πέραν αυτής, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μεσοπρόθεσμα σχέδια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης με έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες, όπως περιγράφεται στη Σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την απασχόληση και την αξιοπρεπή εργασία για την ειρήνη και την ανθεκτικότητα, 2017 (αριθ. 205) και στις κατευθυντήριες αρχές για την πρόσβαση των προσφύγων και άλλων βιαίως εκτοπισθέντων ατόμων στην αγορά εργασίας.
Πηγή: The impact of the Ukraine crisis on the world of work: Initial assessments (ILO Brief, 11/May/2022), ilo.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr