Η Διεθνής Ημέρα του Κοινοβουλευτισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που το 1889 ιδρύθηκε η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU). Η Διεθνής Ημέρα καθιερώθηκε το 2018 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2022, η Διακοινοβουλευτική Ένωση και τα κοινοβούλια μέλη της εορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Κοινοβουλευτισμού με θέμα τη δημόσια συμμετοχή. Το θέμα αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης της παγκόσμιας κοινοβουλευτικής έκθεσης σχετικά με τη δημόσια συμμετοχή στις εργασίες του κοινοβουλίου.
GLOBAL PARLIAMENTARY REPORT 2022
Η καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας για τα κοινοβούλια είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς θεσμούς και η ίδια η δημοκρατία αντιμετωπίζει προκλήσεις από λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα. Για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, τα κοινοβούλια, ως ακρογωνιαίος λίθος των λειτουργικών δημοκρατιών, πρέπει να είναι ισχυρά, διαφανή, υπεύθυνα και αντιπροσωπευτικά.
Μεγαλύτερη ποικιλομορφία, ελαφρώς λιγότερα λειτουργικά κοινοβούλια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IPU, ορισμένα κοινοβούλια γίνονται πιο αντιπροσωπευτικά, με το ποσοστό των γυναικών βουλευτριών και νέων σε ηλικία βουλευτών να βρίσκεται σε αύξηση. Ωστόσο, τα στοιχεία της IPU δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των εν ενεργεία κοινοβουλίων και των εν ενεργεία βουλευτών έχει μειωθεί ελαφρώς.
Περισσότερες γυναίκες στο κοινοβούλιο
Το ποσοστό των γυναικών βουλευτριών βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών (26,2%), σε σύγκριση με το 11,3% πριν από 27 χρόνια.
Σύμφωνα με την κατάταξη της IPU, πέντε χώρες έχουν τώρα ίσο ποσοστό συμμετοχής γυναικών ή μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην κάτω Βουλή ή στο μοναδικό κοινοβούλιο τους, σε σύγκριση με τρεις το 2021. (Το Μεξικό και η Νικαράγουα ακολούθησαν την Κούβα, τη Ρουάντα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2022).
Συνολικά, η περιφέρεια της Αμερικής έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης παγκοσμίως, με το 34,6% των βουλευτών να είναι γυναίκες.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αποδίδουν ιδιαίτερα καλά, με τρεις χώρες να βρίσκονται στις πέντε πρώτες, συχνά χάρη στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι καλά σχεδιασμένες ποσοστώσεις.
Επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, το 22,3% των Προέδρων του Κοινοβουλίου είναι τώρα γυναίκες, σε σύγκριση με το 20,5% το 2020.
Ως πρωτοπόρος ξανά, η Αμερική έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών ομιλητριών σήμερα (31,5%) σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.
Περισσότεροι νέοι/ες στο κοινοβούλιο
Σε ένα άλλο ποσοστό σε ιστορικά υψηλά επίπεδο, είναι ο αριθμός των νέων βουλευτών/τριων κάτω των 45 ετών που έχει επίσης αυξηθεί – κοντά στο 30%.
Ο αριθμός των νεαρών βουλευτών/τριων κάτω των 30 ετών έχει επίσης φτάσει το 2,6%. Η Νορβηγία έχει το νεότερο κοινοβούλιο και ακολουθούν τα κοινοβούλια της Αρμενίας και της Σερβίας.
Λιγότερα λειτουργικά κοινοβούλια και βουλευτές
Ωστόσο, η IPU σημειώνει επίσης ότι ο αριθμός των κοινοβουλίων στον κόσμο έχει μειωθεί, αν και ελαφρά, από 193 σε 190, με τα κοινοβούλια του Αφγανιστάν, της Μιανμάρ και του Σουδάν να μην λειτουργούν πλέον.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IPU, ο αριθμός των εν ενεργεία βουλευτών/τριων στον κόσμο έχει μειωθεί κατά 4% (1941 λιγότεροι/ες βουλευτές/τριες) με 44.310 βουλευτές/τριες στον κόσμο σε σύγκριση με 46.288 αυτή την περίοδο πέρυσι.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναστολή λειτουργίας ορισμένων κοινοβουλίων καθώς και σε μικρότερο αριθμό βουλευτών σε προσωρινά κοινοβουλευτικά όργανα σε χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.
Εκτός από την αναστολή των τριών προαναφερθέντων κοινοβουλίων (ανάληψη της ηγεσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ και πραξικόπημα στο Σουδάν), η μείωση του αριθμού των βουλευτών/βουλευτριών μπορεί να εξηγηθεί από άλλες πολιτικές κρίσεις που επηρεάζουν τα κοινοβούλια παγκοσμίως (πραξικοπήματα στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα και το Μάλι). Η IPU παρακολουθεί επίσης εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των κοινοβουλίων σε άλλες χώρες που διέρχονται πολιτικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Τυνησίας και της Βενεζουέλας.
Η Επιτροπή της IPU για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των βουλευτών υποστηρίζει επί του παρόντος έναν αριθμό ρεκόρ περίπου 700 βουλευτών των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα φέρεται ότι παραβιάζονται, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις προαναφερθείσες χώρες.
Πηγές: un.org, ipu.org
Απόδοση/Επιμέλεια : Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr