Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης από το European Family Therapy Association Training Institute Chamber (EFTA TIC) , διοργανώνει για το έτος 2022-2023 νέο κύκλο δια ζώσης εκπαίδευσης:
ΤΕΤΡΑΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Διάρκεια Προγράμματος: 4 έτη (1000 plus ώρες εκπαίδευσης) / 10 διήμερες συναντήσεις ανά έτος (Σαββατοκύριακα)
Αιτήσεις Συμμετοχής: έως 10 Σεπτεμβρίου 2022
Χώρος διεξαγωγής: Ραδαμάνθιος 11,Ηράκλειο Κρήτης ,Τ.Κ.71201
Τηλέφωνο: 2810333278, 6973651217
Email: info@ergasystimicis.gr
Ιστότοπος: www.ergasystimicis.gr
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, όπως αυτά καθορίζονται από την European Family Therapy Association –Training Institute Chamber. Σκοπός του προγράμματος είναι να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους όλα τα απαραίτητα εφόδια (θεωρητικές γνώσεις, πρακτική άσκηση, εποπτεία και προσωπική ανάπτυξη), ώστε να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικές συστημικής κατεύθυνσης ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ευρύτερα συστήματα.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιμέρους εκπαιδευτικοί στόχοι που ορίζονται είναι:
- Προσέγγιση και σε βάθος κατανόηση της πρώιμης και σύγχρονης συστημικής βιβλιογραφίας μέσα από θεωρητικές εισηγήσεις, εκπόνηση εργασιών, βιωματική επεξεργασία των θεωρητικών θεμάτων και την εκ νέου θεώρησή της στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας / πρακτικής άσκησης.
- Καλλιέργεια ενός συστημικού τρόπου σκέψης, ενός συστημικού τρόπου προσέγγισης πολύπλοκων φαινομένων και διατύπωσης συστημικών υποθέσεων: ικανότητα ανάδυσης και μετασχηματισμού νέας πληροφορίας, διεύρυνσης του πλαισίου και αύξηση της πολυπλοκότητας.
- Καλλιέργεια συστημικών θεραπευτικών δεξιοτήτων: ανάπτυξη θεραπευτικής σχέσης, ουδετερότητα & σεβασμός της διαφορετικότητας, εντοπισμός αποθεμάτων, αναστοχαστική ικανότητα, «αμφισβήτηση» παγιωμένων μοντέλων και ρόλων, διαχείριση ‘θεραπευτικών προκαταλήψεων’, περιέργεια και ‘θεραπευτική ασέβεια’.
- Επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαφοροποίησης του εκπαιδευόμενου μέσα στα συναισθηματικά συστήματα όπου ανήκει (απόκτηση αυτονομίας και ασφάλειας).
- Ανάπτυξη της ικανότητας του εκπαιδευόμενου / θεραπευτή να ελέγχει τη θέση του μέσα στο θεραπευτικό σύστημα, αξιοποιώντας τη δική του ιστορία ζωής και αποφεύγοντας τη συναισθηματική εμπλοκή με τους θεραπευόμενους.
- Παρέμβαση στα πλαίσια της συστημικής ψυχοθεραπευτικής δεοντολογίας.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο Τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία γίνονται δεκτοί: ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί καθώς και φοιτητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον τα 2 πρώτα έτη των σπουδών τους, με την προϋπόθεση ότι η ολοκλήρωση του βασικού τους πτυχίου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης του τετραετούς προγράμματος.
Στο πρόγραμμα δύναται να εγγραφούν άτομα από άλλες επιστημονικές ειδικότητες (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές ή κοινωνιολόγοι) εφόσον η εργασία τους ή η κοινωνική τους δράση συνδέεται άμεσα με παρέμβαση σε ανθρώπινα συστήματα.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και άτομα που έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους σε κάποιο άλλο φορέα (πιστοποιημένο από το EFTA-TIC) και επιθυμούν αυτή η εκπαίδευση να προσμετρηθεί στη διάρκεια σπουδών τους.
Για να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν στο info@ergasystimicis.gr μία συμπληρωμένη αίτηση (έντυπο αίτησης συμμετοχής), ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αντίγραφα τίτλων σπουδών και να συμμετέχουν σε ατομική συνέντευξη με τον υπεύθυνο σπουδών του προγράμματος.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το Τετραετές Πρόγραμμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, όπως αυτά καθορίζονται από την European Family Therapy Association –Training Institute Chamber. Η συνολική διάρκεια εκπαίδευσης είναι 1000 ώρες.
Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος βασίζεται σε 4 αλληλοεξαρτώμενους άξονες:
- Θεωρητική κατάρτιση.
- Πρακτική άσκηση και εποπτεία.
- Προσωπική ανάπτυξη
- Ατομική μελέτη και εκπόνηση διπλωματικής .
Θεωρητική Κατάρτιση
Μέσα υλοποίησης: Διαλέξεις, βιβλιογραφική ανασκόπηση, βιωματικές ασκήσεις, προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Θεματολογία:
- Ηθική & Δεοντολογία.
- Γενική Θεωρία των Συστημάτων.
- Βασικές Αρχές Συστημικής Θεραπείας.
- Συστημική σκέψης & εφαρμογή στην οικογένεια και σε ευρύτερα συστήματα.
- Η έννοια του πλαισίου ως σημείο αναφοράς στη συστημική θεραπεία.
- Βασικές αρχές λειτουργίας της οικογένειας. Η οικογένεια ως σύστημα, υποσύστημα και υπερσύστημα.
- Κύκλος ζωής του ατόμου και της οικογένειας: κομβικά σημεία & στάδια εξέλιξης.
- Θεωρία του δεσμού: μια συστημική ανάγνωση.
- Ψυχοπαθολογία & συμπτώματα μέσα από μία συστημική προοπτική.
- Ιστορία & εξέλιξη οικογενειακής θεραπείας.
- Σχολές – Θεωρίες Οικογενειακής Θεραπείας (αναλυτική παρουσίαση).
- Η θεραπευτική διαδικασία: ο ρόλος του θεραπευτή, ο ρόλος της ομάδας, συστημική συνέντευξη, συστημική διάγνωση, στάδια θεραπείας, τεχνικές παρέμβασης.
- Η εμπλοκή του θεραπευτή μέσα στη θεραπευτική διαδικασία.
- Αμφισβήτηση & περιέργεια στη θεραπευτική διαδικασία.
- Ειδικά θέματα (διαζύγιο, υιοθεσία, θάνατος/πένθος, κακοποίηση, εξάρτηση, μετανάστευση, νέες μορφές οικογένειας και σχέσεων, διαφορετικότητα, σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα κα.).
- Η χρήση της Δημιουργικής Φαντασίας, ως μέσο ανάδυσης εναλλακτικών πλαισίων επικοινωνίας.
- Σύνθεση Συστημικής Προσέγγισης με άλλες Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις.
Πρακτική Άσκηση και εποπτεία
Περιλαμβάνει 4 διαφορετικά στάδια:
1ο στάδιο: ομάδα παρατήρησης θεραπευτικών συνεδριών.
2ο στάδιο: αντανακλώσα ομάδα.
3ο στάδιο: συν-θεραπεία.
4ο στάδιο: ανάληψη περιστατικού με άμεση εποπτεία και συμμετοχή σε ομάδα έμμεσης εποπτείας.
Η πρακτική άσκηση ξεκινάει από τον πρώτο χρόνο του προγράμματος. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών σταδιακά οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν στα τέσσερα διαφορετικά στάδια πρακτικής άσκησης.
Ολοκλήρωση με τη συμμετοχή στην ομάδα εποπτείας επαγγελματιών ψυχικής υγείας (έμμεση εποπτεία),όπου στόχος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας του θεραπευτή να ελέγχει τη θέση του μέσα στο θεραπευτικό σύστημα, αξιοποιώντας τη δική του ιστορία ζωής και αποφεύγοντας τη συναισθηματική εμπλοκή με τους πελάτες.
Προσωπική Ανάπτυξη (Ομάδα Θεραπείας)
Η Ομάδα θεραπείας έχει τριγενεολογικό προσανατολισμό με στόχο:
- Την επίτευξη μιας ασφαλούς ισορροπίας ανάμεσα στην αίσθηση του ανήκειν και την ατομικότητας (ικανότητα διαχωρισμού του ‘εγώ’ από το ‘εμείς’).
- Την καλλιέργεια της ‘αμφισβήτησης’, της ‘περιέργειας’ και της φαντασίας ως μέσο ανάγνωσης γεγονότων ζωής, αποδόμησης αιτιολογικών σχέσεων και κατηγοριοποιήσεων και ενεργοποίησης εναλλακτικών τρόπων κατανόησης και σύνθεσης εμπειριών ζωής.
Ατομική μελέτη και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να μελετούν την αντίστοιχη συστημική βιβλιογραφία και να παραδίδουν τις εργασίες που τους ανατίθενται σε τακτά διαστήματα. Στο τελευταίο έτος αναλαμβάνουν την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, θεωρητικής ή ερευνητικής συστημικής κατεύθυνσης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
Πρωτότυπες εργασίες που προάγουν τον επιστημονικό ‘διάλογο’ δύναται να παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια ή να δημοσιευτούν σε αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά.
Επιπρόσθετες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Έχοντας ως στόχο την πολύπλευρη απόκτηση γνώσεων και εκπαιδευτικών εμπειριών για τους εκπαιδευόμενους, το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και επιστημονικά συμπόσια με διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές από το χώρο της συστημικής ψυχοθεραπείας και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων ή επιστημονικών πεδίων. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν και να συνδυάσουν ιδέες που προάγουν την επιστημονική σκέψη.
Ολοκλήρωση του Τετραετούς Προγράμματος Εκπαίδευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία
Η ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτεί την παρακολούθηση του 80% των προγραμματισμένων συναντήσεων, την παράδοση των απαιτούμενων εργασιών, τη μη παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας όπως αυτός καθορίζεται από τη European Family Therapy Association.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους ως μέλη στο European Family Therapy Association ή σε άλλες διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.