Με ιδιαίτερη χαρά η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔΕ.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) Καθηγήτρια Ξένη Χρυσοχόου παρευρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για την ολοκλήρωση της διεξαγωγής του 10ου γύρου της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΕ) στην Ελλάδα. Η ημερίδα έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία και του Διευθυντή της Κοινοπραξίας της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS ERIC) Καθηγητή Rory Fitzgerald.
Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΚΕ χρηματοδοτήθηκε από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ως Εμβληματική Δράση στο πλαίσιο του έργου «Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «10ου κύματος» της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας». «Είναι μεγάλη τιμή, ύστερα από 10 χρόνια απουσίας, η επιστροφή της Ελλάδας στην πιο σημαντική Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών να είναι συνυφασμένη με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.. Εκ μέρους του ΕΣ θα ήθελα να μεταφέρω την ελπίδα πως τόσο οι Ευρωπαίοι αλλά κυρίως οι Έλληνες επιστήμονες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα δεδομένα», δήλωσε στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΣ, κ. Ξένη Χρυσοχόου.
Στον 10ο γύρο της έρευνας συμμετείχαν 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι πολίτες των οποίων είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους σε μία σειρά κρίσιμων κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών ζητημάτων, όπως η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην κοινωνία και την πολιτική, η μετανάστευση, οι διακρίσεις καθώς και η πρόσφατη πανδημία COVID-19.
Την επιστημονική ευθύνη της έρευνας ανέλαβε ακόμη μία φορά το ΕΚΚΕ, το οποίο είχε υλοποιήσει
την έρευνα και κατά τους προηγούμενους γύρους στους οποίους συμμετείχε η Ελλάδα. «Η τακτική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα είναι αναγκαία καθώς όχι μόνον έτσι διασφαλίζονται χρονοσειρές δεδομένων απαραίτητες για την σοβαρή εργασία των Ελλήνων κοινωνικών και πολιτικών επιστημόνων, αλλά και κρίσιμες επιστημονικές πληροφορίες βάσει των οποίων εμπειρογνώμονες και η πολιτική ηγεσία της χώρας μπορούν να χαράσσουν τεκμηριωμένες δημόσιες πολιτικές», δήλωσε ο Διευθυντής & Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ, Καθηγητής Νίκος Δεμερτζής στην εναρκτήρια ομιλία του. Με τη σειρά της, η Επιστημονική Υπεύθυνη και Εθνική Συντονίστρια Δρ. Θεώνη Σταθοπούλου ανέφερε ότι: «Μετά από μια δεκαετία απουσίας η χώρα επανασυνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα μέσω της χρηματοδότησης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό το σύνθετο υψηλών μεθοδολογικών προδιαγραφών έργο εν μέσω πανδημίας. Τα δεδομένα του 10ου γύρου θα αποτελέσουν τη βάση για τη συγκριτική τεκμηρίωση των αλλαγών στην Ελληνική κοινωνία και την ευρύτερη Ευρώπη».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ESS-ERIC καθηγητής Michael Breen, o οποίος εξήρε τη σημασία της ΕΚΕ τονίζοντας ότι: «This is not simply an academic endeavour. The empirical data provided by ESS are more important than ever, particularly as we have witnessed an assault of science and truth during the COVID-19 pandemic. It is critically important that Europe can draw on rigorous data in formulating its response to various issues as they arise, and that those data are transparently derived, methodologically rigorous, and openly accessible».
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευθούν και να είναι διαθέσιμα τον
Νοέμβριο του 2022.