Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων εστιάζει στον ρόλο της τεχνολογίας ως εργαλείο που μπορεί τόσο να διευκολύνει όσο και να εμποδίσει την εμπορία ανθρώπων (trafficking).
Με την παγκόσμια εξάπλωση της χρήσης της τεχνολογίας – που ενισχύθηκε από την πανδημία του COVID-19 και την μετατόπιση της καθημερινότητας στις διαδικτυακές πλατφόρμες- το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων κυριάρχησε στον κυβερνοχώρο. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες προσφέρουν στους διακινητές πολυάριθμα εργαλεία για να στρατολογούν, να εκμεταλλεύονται και να ελέγχουν τα θύματα, να οργανώνουν τις μετακινήσεις τους και τις διαμονές τους, να “διαφημίζουν” τα θύματα τους και να έρχονται σε επαφή με πιθανούς πελάτες, να επικοινωνούν με λοιπούς δράστες και να αποκρύπτουν τα κέρδη από την εγκληματική τους δραστηριότητα – και όλα αυτά με ταχείς ρυθμούς, χαμηλό κόστος και ανωνυμία.
Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει σε αυτούς τους εγκληματίες να δραστηριοποιούνται διεθνώς μεταξύ των διαφόρων δικαιοδοσιών, ξεφεύγοντας τον εντοπισμό με μεγαλύτερη ευκολία. Οι διακινητές χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν, να ετοιμάσουν και να στρατολογήσουν τα θύματα τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, e-mails και υπηρεσιών ηλεκτρονικών μηνυμάτων για τον εκβιασμό των θυμάτων, με τις online πλατφόρμες να τους επιτρέπουν να “διαφημίζουν” ευρέως τις υπηρεσίες που παρέχουν τα θύματα, περιλαμβάνοντας παιδικό πορνογραφικό υλικό.
Οι καταστάσεις κρίσης μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Οι εγκληματίες επωφελούνται από το χάος, την απόγνωση και την απομάκρυνση των ανθρώπων – ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών- από τα συστήματα προστασίας και τα μέλη της οικογένειας τους.
Για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση, οι διαδικτυακοί πόροι μπορούν να αποδειχθούν παγίδα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ταξιδιωτικές απάτες και πλαστές προσφορές θέσεων εργασίας που στοχεύουν σε ευάλωτες ομάδες.
Παρόλα αυτά, η χρήση της τεχνολογίας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Η μελλοντική επιτυχία στην εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου, τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης και άλλοι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στις αποκρίσεις τους, περιλαμβάνοντας την οικονομική ενίσχυση ερευνών για τη διαλεύκανση του τρόπου λειτουργίας των δικτύων trafficking, την αύξηση των διώξεων μέσω ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων προκειμένου να ελαφρυνθεί η θέση των θυμάτων στις ποινικές διαδικασίες και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους/στις διασωθέντες/διασωθείσες. Η πρόληψη και οι δράσεις ευαισθητοποίησης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των social media θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση του κινδύνου θυματοποίησης από διαδικτυακό trafficking. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση της καινοτομίας και της εξειδίκευσης στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων με βάση την τεχνολογία για την υποστήριξη της πρόληψης και την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.
Πηγή: unodc.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr