Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Πανεπιστήμιο Georgetown και το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών (UNU) εγκαινίασαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη παροχή του πρώτου παγκόσμιου πλαισίου πολιτικής που θα βοηθήσει στην προστασία, τη συμπερίληψη και την ενδυνάμωση των παιδιών σε κίνηση στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση Guiding Principles for Children on the Move in the Context of Climate Change, παρέχει ένα σύνολο 9 αρχών που αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες και πολυεπίπεδες ευαλωτότητες των παιδιών σε κίνηση, τόσο εσωτερικά όσο και διασυνοριακά, ως αποτέλεσμα των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επί του παρόντος, οι περισσότερες μεταναστευτικές πολιτικές που σχετίζονται με τα παιδιά δεν λαμβάνουν υπόψη κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ οι περισσότερες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή παραβλέπουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών.
«Η κλιματική κρίση έχει και θα συνεχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κινητικότητα των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις της θα είναι πιο σοβαρές σε συγκεκριμένα τμήματα των κοινοτήτων μας, όπως τα παιδιά. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ António Vitorino. «Τα παιδιά μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όταν μετακινούνται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο οι ανάγκες και οι προσδοκίες τους εξακολουθούν να παραβλέπονται στους πολιτικούς διαλόγους. Με αυτές τις κατευθυντήριες αρχές στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την προβολή των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, τόσο στον πολιτικό διάλογο όσο και στον προγραμματισμό. Η διαχείριση της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση του εκτοπισμού παιδιών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των καταστροφών αποτελεί μια τεράστια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα.»
Οι κατευθυντήριες γραμμές σημειώνουν ότι η κλιματική αλλαγή διασταυρώνεται με τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες που συμβάλλουν στις αποφάσεις των ανθρώπων για μετακίνηση/μετανάστευση. Μόνο το 2020, σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά εκτοπίστηκαν ως συνέπεια κλιματικών κρίσεων. Με περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά – σχεδόν τα μισά από τα 2,2 δισεκατομμύρια παιδιά του κόσμου – να ζουν σε 33 χώρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνηση τα επόμενα χρόνια.
“Κάθε μέρα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι τυφώνες, οι πυρκαγιές και οι κακές σοδειές ωθούν όλο και περισσότερα παιδιά και τις οικογένειες τους μακριά από τα σπίτια τους”, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell. «Τα εκτοπισμένα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης, εμπορίας και εκμετάλλευσης. Είναι πιθανότερο να χάσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Και συχνά εξαναγκάζονται σε πρόωρους γάμους και παιδική εργασία. Με τη συνεργασία, μέσω συντονισμένης δράσης που θα βασίζεται σε αυτές τις αρχές, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση.»
Οι κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με νέους ακτιβιστές/ακτιβίστριες για το κλίμα και τη μετανάστευση, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες, φορείς χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες και οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, βασίζονται στην παγκοσμίως επικυρωμένη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και είναι ενημερωμένες περαιτέρω από τις υφιστάμενες επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές και πλαίσια.
Οι κατευθυντήριες αρχές παρέχουν στις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς και στις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών τα θεμέλια για τη χάραξη πολιτικών που προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών.
Guiding Principles for Children on the Move in the Context of Climate Change
Μετάφραση/Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Πηγή: iom.int