Η Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών, που εορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεύει τις μακρόχρονες προσπάθειες προς την επίτευξη της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας. Οικοδομεί, περαιτέρω, στη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Σε όλες τις περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες, με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα να εκτιμάται σε περίπου 20% παγκοσμίως. Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζουν να μην αποτελούν προτεραιότητες δοθέντων των επίμονων ιστορικά και δομικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ γυναικών και αντρών, της φτώχειας και ανισοτήτων και των μειονεκτημάτων στην πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες που περιορίζουν τις δυνατότητες των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρόοδος προς τη γεφύρωση αυτών των χασμάτων είναι αργή. Ενώ η ισότητα της αμοιβής για τους άντρες και τις γυναίκες υποστηρίζεται ευρέως, η εφαρμογή της στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολη.
Η συστηματική διάκριση, η υποτίμηση της εργασίας των γυναικών και η δυσανάλογη επιβάρυνσή τους με τη μη-αμειβόμενη εργασία φροντίδας αποτελούν τις κύριες πυρηνικές αιτίες του έμφυλου μισθολογικού χάσματος.
Οι ανισότητες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τις γυναίκες με πολλαπλές και διαθεματικές ταυτότητες και σε τομείς όπου οι γυναίκες κυριαρχούν αριθμητικά, όπως στους τομείς της υγείας και της φροντίδας όπου το έμφυλο μισθολογικό χάσμα βρίσκεται στο 24% και οι περισσότεροι εκ των υψηλότερα αμειβόμενων είναι άντρες.
Αυτά τα δεδομένα επιδεινώνονται με τον αποκλεισμό των γυναικών από την πρόσβαση σε αξιοπρεπή αμειβόμενη εργασία. Το έμφυλο χάσμα συμμετοχής στην απασχόληση παραμένει στο 27% και η πλειονότητα των γυναικών βρίσκονται σε επισφαλείς και άτυπες εργασίες με ανεπαρκείς κατώτατους μισθούς και περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση σε κοινωνική προστασία.
Με στόχο να διασφαλιστεί πώς κανένας/καμία δεν μένει πίσω, οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) αντιμετωπίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπρόσθετα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης προωθούν την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική μεγέθυνση επιδιώκοντας την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και την αξιοπρεπή εργασία για όλες τις γυναίκες και τους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων με αναπηρίες, και την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Η συμπερίληψη της οπτικής του φύλου είναι κρίσιμη για την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη .
Η επίτευξη της ισότητας των αμοιβών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Απαιτεί την προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας στο σύνολό της και περισσότερα έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν και πρωτοβουλίες να αναληφθούν. Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του UN Women και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καλούν τα κράτη-μέλη και την κοινωνία των πολιτών, τις γυναικείες οργανώσεις και τις οργανώσεις σε επίπεδο κοινότητας και τις φεμινιστικές ομάδες, όπως και τις οργανώσεις των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των εργοδοτών, να προωθήσουν την ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγές: un.org | ituc-csi.org
socialpolicy.gr