Κάθε πέμπτη επίσκεψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη οφείλεται σε ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία, μη-ιατρικές. Η κοινωνική συνταγογράφηση είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη συστηματική αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών. “Δίνει τη δυνατότητα στους γενικούς ιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας να παραπέμπουν τους ασθενείς σε μια σειρά από τοπικές, μη-κλινικές υπηρεσίες για να ενισχύσουν την υγεία και την ευημερία τους. “[1] Οι αναφορές για προσεγγίσεις κοινωνικής συνταγογράφησης σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990.
Η Daniela Rojatz, Εμπειρογνώμονας Υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Αυστρίας, περιγράφει τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή της στην Αυστρία.
Αυστριακοί Στόχοι Υγείας
Η χρήση της κοινωνικής συνταγογράφησης συμβάλλει στους στόχους υγείας της Αυστρίας, οι οποίοι στοχεύουν στην αύξηση των ετών υγιούς ζωής. Συγκεκριμένα, βοηθά στην πρόοδο προς:
- Στόχος 2: προώθηση δίκαιων και ίσων ευκαιριών στην υγεία.
- Στόχος 3: ενίσχυση υγειονομικού αλφαβητισμού στον πληθυσμό.
- Στόχος 5: ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής ως μέσο ενίσχυσης της υγείας.
Επιπλέον, νέες, πολυεπαγγελματικά στελεχωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν, μεταξύ άλλων, καθήκον να συμμετέχουν σε μέτρα που σχετίζονται με τον πληθυσμό – μια καλή προϋπόθεση για την εφαρμογή της κοινωνικής συνταγογράφησης.
Προσεγγίσεις στην κοινωνική συνταγογράφηση
Στην αρχική φάση, η κοινωνική συνταγογράφηση προσεγγίστηκε από διάφορες οπτικές γωνίες:
- Να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και να συμβάλει στην υγειονομική ισότητα ως πρωτοβουλία του Αυστριακού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (GÖG). Δημοσιεύτηκε ενημερωτικό δελτίο για την κοινωνική συνταγογράφηση (Haas et al. 2021) και διοργανώθηκε μια εκδήλωση για τη συζήτηση της κοινωνικής συνταγογράφησης με έναν βασικό ομιλητή από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019/2020.
- Ως συνεισφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που προάγει την υγεία (ως μέρος ενός έργου για τη συστηματική εφαρμογή της προαγωγής της υγείας, της πρόληψης ασθενειών και του γραμματισμού υγείας σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που χρηματοδοτείται από την Αυστριακό Ταμείο Προαγωγής Υγείας (FGÖ) και της Ομοσπονδίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Για παράδειγμα, μια συνεργασία με την πρώτη πρωτοβουλία οδήγησε σε τρία αποτελέσματα: (1) εργαλεία για φορείς υλοποίησης. (2) μια λίστα ελέγχου που βασίζεται στο εάν είναι λογικό να εφαρμοστεί η κοινωνική συνταγογράφηση και (3) μια ιδέα διαδικασίας για την εφαρμογή της. Η κοινωνική συνταγογράφηση συμπεριλήφθηκε επίσης ως εργαλείο στον φάκελο πληροφοριών σχετικά με την «προαγωγή της υγείας, την πρόληψη ασθενειών και τον αλφαβητισμό για την υγεία» για την ομάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Rojatz et al. 2021).
- Ως συμβολή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη προσανατολισμένη στην κοινότητα και στην προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής στην κοινότητα (ως μέρος ενός τοπικού έργου που χρηματοδοτείται από την FGÖ και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Φροντίδας και Προστασίας των Καταναλωτών).
Πρότυπες Περιφέρειες
Με βάση αυτές τις πρώτες δραστηριότητες, στο πλαίσιο του «Gesundheitsförderung 21+» του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περίθαλψης και Προστασίας των Καταναλωτών, στο GÖG (Αυστριακό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας) ανατέθηκε το έργο «Προετοιμασία και εφαρμογή των περιοχών προτύπων κοινωνικής συνταγογράφησης». Το έργο περιελάμβανε πρόσκληση χρηματοδότησης 300.000 ευρώ, η οποία επέτρεψε σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δομές για ανασφάλιστους να εφαρμόσουν πιλοτικά την κοινωνική συνταγογράφηση.
Η καθοδηγητική ομάδα του έργου με εκπροσώπους από την αυστριακή κοινωνική ασφάλιση, την πόλη της Βιέννης και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Φροντίδας και Προστασίας των Καταναλωτών αποφάσισε την κατανομή των κεφαλαίων. Εννέα μονάδες υποστηρίχθηκαν για τη δημιουργία δομών και διαδικασιών κοινωνικής συνταγογράφησης από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο πλαίσιο του έργου, το GÖG υποστήριξε την υλοποίηση του έργου παρέχοντας εργαλεία, μια σύντομη εκπαιδευτική συνεδρία για επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαλείου τεκμηρίωσης και διοργάνωσε συναντήσεις δικτύωσης με τους φορείς υλοποίησης. Η τελευταία εξυπηρέτησε την ανταλλαγή εμπειριών και την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής συνταγογράφησης.
Βασικά στοιχεία
Η κοινωνική συνταγογράφηση αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία:
- Ευαισθητοποίηση των ομάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης για ανάγκες που σχετίζονται με την υγεία, μη-ιατρικές.
- Διαχείριση δικτύωσης: έρευνα και διατήρηση επαφής με περιφερειακές υπηρεσίες για να μπορούν να ανατρέχουν σε αυτές.
- Εφαρμογή της μεθόδου εργασίας διασύνδεσης, σύμφωνα με την οποία ένας/μία επαγγελματίας (κοινωνικός/η λειτουργός, νοσηλευτής/νοσηλεύτρια, θεραπευτής/θεραπεύτρια) εντοπίζει και επεξεργάζεται τις ανάγκες του ασθενούς μαζί με τον ασθενή και τους παραπέμπει σε κατάλληλη υπηρεσία.
- Διασφάλιση ποιότητας, για παράδειγμα, μέσω εκπαιδεύσεων για επαγγελματίες ή τεκμηρίωσης συμβουλευτικών εργασιών διασύνδεσης.
Εντός της χρηματοδοτούμενης περιόδου τεκμηριώθηκαν σχετικές πληροφορίες 178 ατόμων που έλαβαν κοινωνική συνταγογράφηση. Το 85% παραπέμφθηκε σε περιφερειακές υπηρεσίες. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (98%) συνέστησαν την κοινωνική συνταγογράφηση σε άλλους (Antosik et al. 2021).
Εκτός από αυτήν την έκθεση (Antosik et al. 2021), προέκυψαν τα ακόλουθα από το έργο: ένα επεξηγητικό βίντεο, ένα εγχειρίδιο κοινωνικής συνταγογράφησης για φορείς υλοποίησης, μια σύνοψη πολιτικής και μια έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης. Διαβάστε την πλήρη αναφορά.
Υποσχόμενα βήματα
Αυτές οι πρώτες εμπειρίες από την εφαρμογή της κοινωνικής συνταγογράφησης είναι ελπιδοφόρες, αλλά δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εμπέδωση της έννοιας. Ως αποτέλεσμα, προγράμματα εφαρμογής κοινωνικής συνταγογράφησης στην Αυστρία θα εκπονηθούν το 2022 στο πλαίσιο της «Ατζέντας Gesundheitsförderung» (Ατζέντα Προαγωγής Υγείας), λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εμπειρίες, επιτρέποντας περαιτέρω εμπειρίες εφαρμογής και δικτύωση με σχετικές πρωτοβουλίες στην Αυστρία.
References
1. https://www.kingsfund.org.uk/publications/social-prescribing
Contributing authors
Daniela Rojatz¹, Sandra Ecker¹, Jennifer Antosik¹, Lydia Fenz1, Jakob Weitzer², Sabine Haas¹
¹Austrian National Public Health Institute, Vienna; ²Federal Ministry Republic of Austria Social Affairs, Health, Care and Consumer Protection, Vienna.
Literature
Antosik, Jennifer; Rojatz, Daniela; Ecker, Sandra; Weitzer, Jakob (2021): Social Prescribing. Auswertung Bedarfs- und Vermittlungsdoku. Gesundheit Österreich, Wien
Haas, Sabine; Bobek, Julia; Braunegger-Kallinger, Gudrun; Ladurner, Joy; Winkler, Petra (2021): Social Prescribing. Factsheet. Wien
Rojatz, Daniela; Holzweber, Leonie; Nowak, Peter (2021): Krankheitsprävention, Gesundheitsförderung und Gesundheitskompetenz in der Primärversorgungseinheit. Info-Mappe. Version 2.0. Dachverband der österreichischen Sozialversicherungen und Fonds Gesundes Österreich, Wien
Πηγή: eurohealthnet-magazine.eu
Επιμέλεια: socialpolicy.gr