Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος είναι αναγκαίο να περιοριστεί η απροθυμία των θυμάτων να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές περιστατικά ρατσιστικής βίας. Οι λόγοι που έχουν εντοπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτό το φαινόμενο επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και στις αρμόδιες αρχές, στην άγνοια των θυμάτων για τα δικαιώματά τους αλλά και στον φόβο ή την ντροπή που αισθάνονται τα ίδια τα θύματα.
Η δημοσίευση και κυκλοφορία του «Οδηγού για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος», ο οποίος εκπονήθηκε στα πλαίσια του έργου «Αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους» (“Developing a comprehensive strategy against racism, intolerance and hate crime”), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, επιχειρεί να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του φαινομένου.
Πρόκειται για ένα συνοπτικό εγχειρίδιο που απευθύνεται σε δυνητικά θύματα εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και σε μάρτυρες τέτοιων εγκλημάτων. Περιέχει βασικές πληροφορίες για τα δικαιώματα των θυμάτων και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα για την αναφορά του εγκλήματος. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή και ευκόλως κατανοητή.
Ο Οδηγός σχεδιάστηκε από το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) που επικουρήθηκε από εξωτερικό επιστημονικό εμπειρογνώμονα, τον κ. Ν. Γαϊτενίδη, Διδάκτωρ Διεθνών Σπουδών ΠΑΜΑΚ.
ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.