Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα παγκοσμίως αυξήθηκε σε 828 εκατομμύρια το 2021, αύξηση περίπου 46 εκατομμυρίων από το 2020 και 150 εκατομμυρίων από την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 (1). Η Έκθεση του ΟΗΕ παρέχει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο κόσμος απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο για την εξάλειψη της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του έως το 2030.
Η έκθεση του 2022 με τίτλο “Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο” (SOFI) παρουσιάζει νεότερα στοιχεία σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική κατάσταση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εκτιμήσεων του κόστους και της οικονομικής προσιτότητας μιας υγιεινής διατροφής. Η έκθεση εξετάζει επίσης τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να αναπροσανατολίσουν την τρέχουσα στήριξή τους προς τη γεωργία για να μειώσουν το κόστος της υγιεινής διατροφής, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους δημόσιους πόρους που είναι διαθέσιμοι σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε έπειτα από συνεργασία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης (IFAD), του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
(1) Εκτιμάται ότι 702 έως 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021. Η εκτίμηση παρουσιάζεται ως ένα εύρος που αντικατοπτρίζει την πρόσθετη αβεβαιότητα στη συλλογή δεδομένων λόγω της πανδημίας COVID-19 και των σχετικών περιορισμών. Οι αυξήσεις μετρώνται σε σχέση με το μέσο του προβλεπόμενου εύρους (768 εκατομμύρια).
Οι αριθμοί
- 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021 – 46 εκατομμύρια περισσότεροι από ένα χρόνο νωρίτερα και 150 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2019.
- Αφού παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο από το 2015, το ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξήθηκε το 2020 και συνέχισε να αυξάνεται το 2021, στο 9,8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό ήταν 8% το 2019 και 9,3% το 2020.
- Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (29,3%) αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2021 – 350 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα πριν την έξαρση της πανδημίας COVID-19. Σχεδόν 924 εκατομμύρια άνθρωποι (11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σοβαρά επίπεδα, αύξηση 207 εκατομμυρίων σε δύο χρόνια.
- Το χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά την επισιτιστική ανασφάλεια συνέχισε να αυξάνεται το 2021. Το 31,9% των γυναικών στον κόσμο αντιμετώπιζαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 27,6% των ανδρών – χάσμα που υπερβαίνει τις 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τις 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.
- Σχεδόν 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020, αύξηση 112 εκατομμυρίων από το 2019, αντικατοπτρίζοντας τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές, που απορρέουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της.
- Υπολογίζεται ότι 45 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πάσχουν από εξασθενητική νόσο, τη θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου των παιδιών έως και 12 φορές. Επιπλέον, 149 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους λόγω της χρόνιας έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους, ενώ 39 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα.
- Σημειώνεται πρόοδος στον αποκλειστικό θηλασμό, με σχεδόν το 44% των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών να θηλάζουν αποκλειστικά παγκοσμίως το 2020. Το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται του στόχου του 50% έως το 2030. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι 2 στα 3 παιδιά δεν τρέφονται με την ελάχιστη ποικίλη διατροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
- Όσον αφορά το μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 670 εκατομμύρια άνθρωποι (8% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν πείνα το 2030 – ακόμη και αν ληφθεί υπόψη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Πρόκειται για παρόμοιο αριθμό με το 2015, όταν ο στόχος της εξάλειψης της πείνας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τέθηκε στο πλαίσιο της Ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς βασικών σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και λιπασμάτων, διαταράσσει τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού και ανεβάζει τις τιμές των σιτηρών, των λιπασμάτων, της ενέργειας, καθώς και των έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών τροφίμων για παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζονται ήδη αρνητικά από όλο και συχνότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, ιδίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, και έχει δυνητικά τραγικές συνέπειες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.