Our time is now — our rights, our future
Το 2022, εορτάζουμε τη 10η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού (IDG). Σε αυτά τα τελευταία 10 χρόνια, διαπιστώνεται μία αυξημένη εστίαση στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα κορίτσια μεταξύ των κυβερνήσεων, των φορέων λήψης πολιτικών αποφάσεων και του γενικού κοινού, καθώς και περισσότερες ευκαιρίες για τα κορίτσια ώστε να ακουστούν οι φωνές τους σε διεθνές επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις για τα δικαιώματα των κοριτσιών παραμένουν περιορισμένες και τα κορίτσια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μία πλειάδα προκλήσεων για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους – προκλήσεις που γίνονται πιο σύνθετες μέσω των ταυτόχρονων κρίσεων της κλιματικής αλλαγής, της COVID-19 και των ανθρωπιστικών συγκρούσεων.
Τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις δίχως προηγούμενο στο πεδίο της εκπαίδευσης, της σωματικής και πνευματικής τους ευεξίας και της προστασίας που είναι απαραίτητη για μία ζωή δίχως βία. H COVID-19 έχει οξύνει τις υφιστάμενες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει απαλείψει τα σημαντικά οφέλη της τελευταίας δεκαετίας.
Μέσα από τις δυσκολίες, όμως, αναδύονται η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, η επιμονή και η ανθεκτικότητα. Οι 600 εκατομμύρια έφηβες παγκοσμίως έχουν αποδείξει επανειλημμένως πώς αν διαθέτουν δεξιότητες και ευκαιρίες, μπορούν να αποτελέσουν φορείς αλλαγής και να ωθήσουν προς την πρόοδο των κοινοτήτων τους, οικοδομώντας εκ νέου προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των αγοριών και και των αντρών.
Τα κορίτσια είναι έτοιμα για μία δεκαετία επιταχυνόμενης προόδου. Έχει φτάσει η στιγμή για όλους/όλες μας να λογοδοτήσουμε – μαζί με και για τα κορίτσια – και να επενδύσουμε σε ένα μέλλον που δείχνει εμπιστοσύνη στη δράση, ηγεσία και δυνατότητές τους.
Σημαντικά Στοιχεία
-
Σχεδόν 10 εκατομμύρια κορίτσια θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο παιδικού γάμου. Οι οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 θέτουν τα κορίτσια υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου γάμου εξαιτίας του συνδυασμού των οικονομικών σοκ, του κλεισίματος των σχολείων και της διακοπής παροχής υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας.
-
Σχεδόν τα μισά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (LDCs) δεν διαθέτουν τουαλέτες που διαχωρίζονται ανά φύλο (single-sex toilets) – ένας σημαντικός παράγοντας για τη σχολική παρακολούθηση των κοριτσιών – και περισσότερα από τα δύο τρίτα δεν διαθέτουν ηλεκτρισμό.
-
Τα κορίτσια αποτελούν τα κυριότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (το 72% των αναγνωρισμένων κοριτσιών θυμάτων), ενώ τα αγόρια αποτελούν κυρίως θύματα εξαναγκαστικής εργασίας (66% των αναγνωρισμένων αγοριών θυμάτων).
-
Το παγκόσμιο έμφυλο χάσμα χρήσης διαδικτύου αυξάνεται, από 11 τοις εκατό το 2013 σε 17 τοις εκατό το 2019, και είναι πλέον διευρυμένο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με ποσοστό 43 τοις εκατό.
-
Παγκοσμίως, το ποσοστό γυναικών μεταξύ αποφοίτων Επιστήμης Τεχνολογίας Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) είναι κάτω του 15 τοις εκατό για τα δύο-τρίτα των χωρών.
Η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση της προόδου ως προς την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο τερματισμός όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών δεν αποτελεί απλώς βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά οδηγεί σε πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους άλλους αναπτυξιακούς τομείς.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: un.org
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.