Στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Trafficking (18 Οκτωβρίου) η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) υπογράμμισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της αυξανόμενης απειλής της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.
Η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA, δήλωσε: “Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση αυξάνεται μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επηρεάζοντας έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αντρών, γυναικών και παιδιών. Συμβαίνει σε όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικιακής εργασίας, του μη-ρυθμισμένου τομέα καθώς και της άτυπης οικονομίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένα πρότυπα για να βοηθήσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων, και αυτά πρόσφατα ενισχύθηκαν περαιτέρω μέσω της υιοθέτησης μίας νέας Σύστασης της Επιτροπής Υπουργών με ειδική εστίαση στο trafficking για εργασιακή εκμετάλλευση”.
Οι εκθέσεις παρακολούθησης της GRETA καταδεικνύουν πώς το trafficking για εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί πλέον την κύρια μορφή εμπορίας ανθρώπων σε έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαϊκών κρατών, με ποσοστό που ξεπερνά το 50% για αναγνωρισμένα θύματα σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Λετονία, η Μάλτα, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο..
Η φτώχεια, η ανεργία και ο συνεχώς επεκτεινόμενος τομέας της άτυπης οικονομίας, μαζί με την ζήτηση για φτηνό εργατικό δυναμικό και υπηρεσίες, αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε εργασιακό trafficking.
Η πανδημία της Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τις ευαλωτότητες στην εμπορία ανθρώπων. Ολοένα και περισσότερα θύματα στρατολογούνται διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και η χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας θέτει επιπρόσθετες προκλήσεις για την έρευνα και δίωξη υποθέσεων trafficking, όπως επισημαίνει πρόσφατα δημοσιευμένη θεματική έκθεση από την GRETA.
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: coe.int
socialpolicy.gr