Kοινή επιστολή της Προέδρου ΣΚΛΕ, κ. Αθανασίου και της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Κουφονικολάκου, αναφορικά με το σύστημα κοινωνικής προστασίας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, προς την ΚΕΔΕ και κοινοποίηση στα συναρμόδια Υπουργεία.
Δημοσιεύεται η κοινή επιστολή της Προέδρου ΣΚΛΕ, κ. Αθανασίου και της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κ. Κουφονικολάκου, αναφορικά με το σύστημα κοινωνικής προστασίας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας.
Στην επιστολή επισημαίνονται, μεταξύ άλλων:
Προς την ΚΕΔΕ:
• η ανάγκη κατεπείγουσας πρόσληψης Κοινωνικών Λειτουργών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού ως μόνιμου προσωπικού στους Δήμους για την άσκηση αρμοδιοτήτων και την ανάπτυξη προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας και της προστασίας του παιδιού.
• ζητείται η επανεξέταση της κατανομής του στελεχιακού δυναμικού των κοινωνικών υπηρεσιών, και ιδίως των ΟΠΑ, με στόχο την επιπλέον ενίσχυσή τους με εκπαιδευμένο προσωπικό για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
• προτείνεται η σύνταξη και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δήμων της χώρας με στόχο την υιοθέτηση της χρήσης του πρωτοκόλλου του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την διερεύνηση, διάγνωση και διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης, την εκπόνηση πρωτοκόλλου για την παρακολούθηση και υποστήριξη των οικογενειών παιδιών που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο, και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με άλλους φορείς, και ιδίως με τις σχολικές μονάδες και τις κατά τόπους παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.
• η ανάγκη καθιέρωσης από τους Δήμους παροχής σε τακτική βάση, αξιόπιστης επιμόρφωσης και επιστημονικής εποπτείας σε όλους τους επαγγελματίες στους οποίους ανατίθενται καθήκοντα παιδικής προστασίας.
Προς τα συναρμόδια Υπουργεία:
• η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α ́ βαθμού σε σχέση με την παιδική προστασία, με την σαφή νομοθετική αποτύπωση και εξειδίκευση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους.
• η ανάγκη ενίσχυσης της διεπιστημονικής στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α ́ βαθμού.
• η ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της νομικής προστασίας των κοινωνικών λειτουργών των ΟΤΑ α’ βαθμού σε σχέση με τη γνώμη που διατυπώνουν στο πλαίσιο διερεύνησης περιπτώσεων κακοποίησης-παραμέλησης, καθώς και των εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας που αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές υπόνοια κακοποίησης παιδιού, όπως αντίστοιχα προβλέπεται στο άρθρο 40 του ν.4509/17 και στο άρθρο 6 του ν.4837/21 για άλλες περιπτώσεις επαγγελματιών.
• Η ανάγκη τροποποίησης της διάταξης του άρθρου 8 του ν.3961/11, ώστε να προβλέπεται η ενίσχυση της στελέχωσης των ΟΠΑ με άλλες ειδικότητες, πέραν των κοινωνικών λειτουργών στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας.
• Ανάγκη θέσπισης της χρήσης εξειδικευμένου εργαλείου ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των περιστατικών κακοποίησης-παραμέλησης ανηλίκων και της διαχείρισής τους .
Πηγή: skle.gr
[irp posts=”109303″ ]