H επίτευξη της ισότητας των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών δεν αποτελεί μόνο ορθή πράξη, αλλά αποτελεί και κρίσιμο συστατικό για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού. Η παροχή στις γυναίκες-αγρότισσες των ίδιων ευκαιριών με τους άνδρες θα μπορούσε να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή κατά 2,5 έως 4% στις φτωχότερες περιοχές και ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 12 έως 17%.
Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σημαντικές διακρίσεις όσον αφορά την ιδιοκτησία γης και ζωικού κεφαλαίου, την ίση αμοιβή, τη συμμετοχή σε οντότητες λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση σε πόρους, πιστώσεις και αγορές. Εκτός από αυτό το υπόβαθρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε καταστροφικό αντίκτυπο όχι μόνο στις γυναίκες της Ουκρανίας, αλλά και στις γυναίκες και τα κορίτσια παγκοσμίως, ειδικά στις αγρότισσες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UN Women, η τρέχουσα διαταραχή στις αγορές τροφίμων και ενέργειας έχει εντείνει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων, προκαλώντας ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας, υποσιτισμού και ενεργειακής φτώχειας.
Η επακόλουθη κρίση του κόστους ζωής έχει απειλήσει έντονα τα μέσα διαβίωσης, την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Έχει ωθηθεί από τις διαταραχές του πολέμου στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου και βασικών αγαθών διατροφής, παράλληλα με την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.
Οι ανησυχητικές αυξήσεις της έμφυλης βίας, του συναλλακτικού σεξ για τροφή και επιβίωση, των παιδικών γάμων (με τα κορίτσια να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο) και του μη αμειβόμενου φόρτου φροντίδας και οικιακής εργασίας γυναικών και κοριτσιών, θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών.
Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, με θέμα «Οι αγρότισσες αντιμετωπίζουν την παγκόσμια κρίση κόστους διαβίωσης», επισημαίνεται το έργο αυτών των ηρωίδων στα συστήματα τροφίμων του κόσμου και διεκδικούνται αγροτικές περιοχές με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η Ανεκτίμητη Συμβολή της Αγρότισσας στην Ανάπτυξη
Ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών νοικοκυριών και κοινοτήτων, στη βελτίωση των αγροτικών μέσων διαβίωσης και της συνολικής ευημερίας, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του γεωργικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της άτυπης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μη αμειβόμενης φροντίδας και της οικιακής εργασίας εντός των οικογενειών και των νοικοκυριών στις αγροτικές περιοχές. Συμβάλλουν σημαντικά στη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, τη διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές υποφέρουν δυσανάλογα από την πολυδιάστατη φτώχεια. Ενώ η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί παγκοσμίως, το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες φτώχειας, συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις αγροτικές περιοχές. Τα ποσοστά φτώχειας στις αγροτικές περιοχές στις περισσότερες περιφέρειες είναι υψηλότερα από εκείνα των αστικών περιοχών. Ωστόσο, οι μικροκαλλιεργητές παράγουν σχεδόν το 80% των τροφίμων στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική και υποστηρίζουν τα προς το ζην περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οι αγρότισσες μπορεί να είναι εξίσου παραγωγικές και επιχειρηματίες με τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε γη, πιστώσεις, γεωργικές εισροές, αγορές και σε αλυσίδες υψηλής αξίας γεωργικών προϊόντων διατροφής για να έχουν χαμηλότερες τιμές για τις καλλιέργειές τους.
Τα δομικά εμπόδια και οι κοινωνικές νόρμες που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να περιορίζουν την εξουσία των γυναικών για τη λήψη αποφάσεων και την πολιτική συμμετοχή τους στα αγροτικά νοικοκυριά και τις κοινότητες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ίση πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και περιουσιακά στοιχεία, δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, και υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της αποχέτευσης, ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει αόρατο και απλήρωτο, ακόμη και όταν ο φόρτος εργασίας τους γίνεται όλο και πιο έντονος λόγω της αποδημίας των ανδρών. Συνολικά, με λίγες εξαιρέσεις, κάθε έμφυλος και αναπτυξιακός δείκτης για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες της υπαίθρου βρίσκονται σε χειρότερη θέση από τους άνδρες της υπαίθρου και τις γυναίκες των πόλεων και βιώνουν δυσανάλογα τη φτώχεια, τον αποκλεισμό και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr