Γιατί χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική για την παγκόσμια υγεία;
Η εμπειρία των τελευταίων ετών, ιδίως μετά την πανδημία της COVID-19, κατέστησε σαφές όσο ποτέ στο παρελθόν ότι η υγεία δεν γνωρίζει σύνορα. Η ευημερία και η ζωή των πολιτών, η ευημερία και η σταθερότητα των κοινωνιών και των οικονομιών, καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη, εξαρτώνται από την αντιμετώπιση της υγείας από αυτή την άποψη.
Η παγκόσμια υγεία έχει καταστεί και πάλι προτεραιότητα, με νέες προκλήσεις και ένα σύνθετο γεωπολιτικό πλαίσιο — αλλά και με νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως η έρευνα ή η ψηφιοποίηση. Μια νέα παγκόσμια στρατηγική για την υγεία είναι αναγκαία για τη θέσπιση μιας νέας, συνεκτικής, αποτελεσματικής και εστιασμένης πολιτικής της ΕΕ για την υγεία η οποία θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις ταχέως εξελισσόμενες συνθήκες.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σημαντικές. Υπάρχει ένα τεράστιο θεματολόγιο για την παγκόσμια υγεία το οποίο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ σε πολλές χώρες η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της υγείας έχει μάλιστα αντιστραφεί. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια γρήγορα και συνολικά με σκοπό την καλύτερη πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και άλλων απειλών και την αύξηση της ανθεκτικότητας.
Ο ηγετικός ρόλος που διαδραμάτισε η ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 απέδειξε ότι η Ένωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων με την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη».
Γιατί είναι απαραίτητη για την επιτυχία της στρατηγικής η ενίσχυση του συντονισμού στην ΕΕ;
Η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής αυτής απαιτεί στενότερο συντονισμό μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών και των εταίρων, για δύο λόγους:
-
Πρώτον, η παγκόσμια υγεία διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από πολλές πολιτικές (όπως οι πολιτικές για το κλίμα, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διατροφή, την επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική προστασία, τη δημογραφία, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ανθρωπιστική βοήθεια, τα οικονομικά, το εμπόριο, τη βιομηχανική πολιτική ή την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας) οι οποίες είτε επηρεάζουν την υγεία είτε προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα της υγείας. Η επίτευξη των προτεραιοτήτων αυτής της στρατηγικής και η εφαρμογή μιας πραγματικής διακυβέρνησης που ενσωματώνει την «Υγεία σε όλες τις πολιτικές» —μια καινοτομία της στρατηγικής— απαιτεί, ως εκ τούτου, τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
-
Δεύτερον, η φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε καθιστά αναγκαία μια σημαντική συλλογική προσπάθεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αξιοποιήσουμε περαιτέρω την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη» για να διαμορφώσουμε μια ενιαία, ισχυρή φωνή. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των εθνικών στρατηγικών για την υγεία και τη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, καθώς και τον στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, ώστε η πολιτική δράση και οι χρηματοδοτικοί πόροι να συνδεθούν στενά με τις νέες προτεραιότητες.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και στο πνεύμα της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», η Επιτροπή θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα συντονισμού με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσει μια ισχυρή φωνή και την ηγετική θέση της ΕΕ στον τομέα της παγκόσμιας υγείας.
Πώς θα συμβάλει η νέα στρατηγική ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας;
Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων νέων πανδημιών σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικές κλίμακες.
-
Πρώτον, θα καταπολεμήσουμε πιο συνολικά τις απειλές κατά της υγείας στο εσωτερικό της Ένωσης. Αυτό θα καταστεί εφικτό με τον νέο κανονισμό για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, καθώς και με την ανάθεση ισχυρότερων εντολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το έργο της νέας Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) στους τομείς των εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, καθώς και το δίκτυο «Μία υγεία» για την αντιμετώπιση όλων των παθογόνων απειλών με ολοκληρωμένη επιτήρηση.
-
Δεύτερον, θα καταπολεμήσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές κατά της υγείας στο εξωτερικό, δίνοντας νέα έμφαση στην επιδίωξη περισσότερης ισότητας όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια και άλλα αντίμετρα, δίνοντας ώθηση στις τοπικές ικανότητες παρασκευής εμβολίων και εξοπλισμού και ενισχύοντας τα συστήματα υγείας. Θα ακολουθηθεί η προσέγγιση «Μία υγεία» για την αντιμετώπιση της πολύπλοκης διασύνδεσης μεταξύ της ανθρωπότητας, του κλίματος, του περιβάλλοντος και των ζώων. Η στρατηγική αυτή στηρίζει επίσης την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των νόσων παγκοσμίως και την ενίσχυση των διεθνών κανόνων και μηχανισμών συνεργασίας στον τομέα της υγείας.
-
Τρίτον, μέσω της ανάπτυξης ισχυρότερων εταιρικών σχέσεων με τις χώρες εταίρους και της ενίσχυσης των περιφερειακών ικανοτήτων, η στρατηγική αποσκοπεί στην αύξηση της ισχύος των δικτύων για την υγειονομική ασφάλεια.
-
Τέταρτον, η στρατηγική απαιτεί την ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω κοινών παγκόσμιων προσπαθειών. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργό δράση στο Ταμείο για τις Πανδημίες ως ιδρυτικός χορηγός και βασικός παράγοντας στο διοικητικό συμβούλιο, την αποφασιστική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για μελλοντική συμφωνία για τις πανδημίες και την αναθεώρηση του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.
Πώς θα βελτιώσει η στρατηγική την ισότητα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια;
Η παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε η ΕΕ στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, τα οποία έχουν εξαχθεί σε εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται περισσότερη ισότητα όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων και άλλων αντιμέτρων και την πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, δεν μπορούμε να περιμένουμε την εμφάνιση του επόμενου «παθογόνου Χ» για να προετοιμαστούμε. Ως εκ τούτου, η στρατηγική προτείνει τη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας εμβολίων και αντιμέτρων που θα αξιοποιεί τη πείρα από την πρωτοβουλία για τον επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-A) και από άλλα μέσα για την αύξηση της ισότητας.
Η στήριξη της διεύρυνσης της εμβολιαστικής κάλυψης για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και η αυξανόμενη στήριξη της υγείας των ενηλίκων θα συνεχιστούν, μεταξύ άλλων με την παροχή ισχυρής στήριξης στην Gavi, τη Συμμαχία για τα Εμβόλια η οποία εργάζεται για την αύξηση της δίκαιης και βιώσιμης χρήσης των εμβολίων. Η στρατηγική θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη χρήση καινοτόμων εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών μέσων. Θα δώσει ώθηση στην οικοδόμηση αποτελεσματικών, ανθεκτικών και προσβάσιμων συστημάτων υγείας σε όλες τις θεμελιώδεις πτυχές τους (εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, συστήματα πληροφοριών για την υγεία, πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, χρηματοδότηση και ηγεσία/διακυβέρνηση). Η στρατηγική θα προωθήσει επίσης τη δίκαιη καθολική υγειονομική κάλυψη.
Η βελτίωση των ικανοτήτων πρόληψης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και ανίχνευσης απειλών κατά της υγείας είναι καίριας σημασίας για τη μείωση των απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα επιτευχθεί με τη στήριξη των περιφερειακών και εθνικών προσπαθειών για την ενίσχυση των φαρμακευτικών συστημάτων και της ικανότητας παρασκευής εμβολίων και άλλων ιατρικών προϊόντων και τεχνολογιών για την αύξηση της ποιότητας, της ασφάλειας, της ισότιμης πρόσβασης και της κυριαρχίας στον τομέα της υγείας.
Η ΕΕ θα επενδύσει στην ενίσχυση των αγορών βασικών προϊόντων υγείας και στη στήριξη τόσο των συστημάτων προμηθειών όσο και της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας και της παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, δίκτυα στήριξης των επιχειρήσεων για την προώθηση δραστηριοτήτων που φέρνουν σε επαφή ενδιαφερόμενους φορείς και για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών στην αγορά και του διαλόγου μεταξύ βιομηχανικών φορέων.
Πώς θα ασκήσει η ΕΕ τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της παγκόσμιας υγείας;
Η ΕΕ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 παγκοσμίως μέσω της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». Η ενίσχυση αυτού του ηγετικού ρόλου της ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για την αύξηση του αντικτύπου της συλλογικής μας συμβολής στην παγκόσμια υγεία και για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης στον τομέα της υγείας η οποία θα βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται στενότερος συντονισμός που θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων μέσω των καθιερωμένων νομοθετικών διαύλων.
Αξιοποιώντας ιδέες που διατύπωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, η στρατηγική αυτή προτείνει πρακτικούς τρόπους για τη βελτίωση του συντονισμού. Μεταξύ αυτών μπορεί να αναφερθεί η διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών και η ενίσχυση του ανάντη συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών στα φόρουμ της G7, της G20 και του ΟΟΣΑ. Θα πρέπει να οικοδομηθούν συμμαχίες για να διασφαλιστεί ότι οι απόψεις της ΕΕ ακούγονται στους διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των εθνικών και των ενωσιακών παγκόσμιων στρατηγικών για την υγεία, ενισχύοντας την εξωτερική επικοινωνία ακολουθώντας συστηματικά την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη».
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η στρατηγική; Θα υπάρξουν νέα κονδύλια για την εφαρμογή της στρατηγικής;
Για την επίτευξη των φιλοδοξιών της στρατηγικής αυτής απαιτούνται σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις και δεσμεύσεις πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, η αποτελεσματική χρηματοδότηση συνιστά βασικό στοιχείο της στρατηγικής. Από κοινού, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους χρηματοδότες της παγκόσμιας υγείας — όσον αφορά είτε τη χρηματοδότηση παγκόσμιων αγαθών (χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών και παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την υγεία) είτε την αναπτυξιακή βοήθεια είτε την ανθρωπιστική βοήθεια. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ θα προέλθει κυρίως από τους προϋπολογισμούς του ΜΓΑΔΣ – Η Ευρώπη στον κόσμο και του προγράμματος «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health), αλλά και από αλλού, όπως το τρίτο πρόγραμμα της σύμπραξης ευρωπαϊκών και αναπτυσσόμενων χωρών για τις κλινικές δοκιμές (ECDCP3) μέσω μιας προσέγγισης «Η υγεία σε όλες τις πολιτικές».
Η στρατηγική ενθαρρύνει τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων και βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη+ (ΕΤΒΑ+), το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση σε μεικτή χρηματοδότηση και δημοσιονομικές εγγυήσεις. Ένα ειδικό σκέλος για την ανθρώπινη ανάπτυξη στο πλαίσιο της ανοικτής αρχιτεκτονικής του ΕΤΒΑ+ παρέχει ευκαιρίες μόχλευσης περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα της υγείας.
Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Επιτροπή προτίθεται να αναπτύξει ένα πλαίσιο για την παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητές μας και τις προτεραιότητες των χωρών εταίρων μας και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, κατά περίπτωση.
Η στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες συνεπενδύσεων με τοπικούς εταίρους, και κοινών χρηματοδοτήσεων με άλλους διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης να κινητοποιηθούν εγχώριοι πόροι στις χώρες εταίρους.
Η Επιτροπή θα υποστηρίξει την αύξηση της πρόσβασης των χωρών σε χρηματοδότηση μέσω του πολυμερούς τραπεζικού δανεισμού για την ανάπτυξη και την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, για παράδειγμα μέσω ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων για δανεισμό ως συμβολή στο Ταμείο του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης (PRGT) και στο ΔΝΤ, καθώς και στο Ταμείο ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του ΔΝΤ (RST).
Από κοινού με τα κράτη μέλη, η ΕΕ θα προωθήσει νέες μεθόδους χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων μετατροπών χρέους ή εξαγορών δανείων για τη μετατροπή του χρέους σε επενδύσεις σε μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας και σε νέα προγράμματα που σώζουν ζωές.
Πώς θα χρησιμοποιήσει η στρατηγική την ψηφιοποίηση για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της υγείας;
Η ψηφιοποίηση αποτελεί θεμελιώδη μοχλό για την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλες και όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε μια ψηφιακή δράση για την παγκόσμια υγεία, η οποία θα καλύπτει τρεις βασικούς τομείς.
-
Με μια πρωτοβουλία «Ομάδα Ευρώπη» για την ψηφιακή υγεία, η στρατηγική θα αντιμετωπίσει την έλλειψη επενδύσεων στην ψηφιακή υγεία και περίθαλψη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν η καθολική υγειονομική κάλυψη, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ετοιμότητα και η αντίδραση σε πανδημίες, η διάγνωση και η εξατομικευμένη ιατρική και θα διασφαλιστεί η συνέχεια της υγειονομικής περίθαλψης. Η στρατηγική θα στηρίξει επίσης τη θέσπιση εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών, όπως οι επικείμενες στρατηγικές για την ψηφιακή υγεία της Αφρικανικής Ένωσης / του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
-
Με βάση τις πρωτοποριακές προσπάθειες της ΕΕ για τη ρύθμιση των δεδομένων υγείας ή των ψηφιακών πιστοποιητικών, η ΕΕ θα αξιοποιήσει το δυναμικό των δεδομένων υγείας παγκοσμίως σύμφωνα με τις αρχές του σχεδιαζόμενου Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Υγεία. Θα προωθήσει τη χρήση νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για τη βελτίωση της διάγνωσης και των θεραπειών παγκοσμίως.
-
Η στρατηγική θα συμβάλει στη διαμόρφωση του ψηφιακού οικοσυστήματος υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο (κανόνες, προδιαγραφές, πρότυπα, διαλειτουργικότητα), χρησιμοποιώντας –όποτε είναι αναγκαίο ή σκόπιμο– ευρωπαϊκά παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, και στηρίζοντας διεθνείς κανόνες που είναι συμβατοί με το πλαίσιο της ΕΕ και διευκολύνουν την ανθρωποκεντρική διακυβέρνηση και προστασία των δεδομένων υγείας.
Πώς θα αντιμετωπίσει η στρατηγική τις ανισορροπίες του εργατικού δυναμικού και τις ελλείψεις δεξιοτήτων;
Μέσω μιας δράσης για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, η στρατηγική θα αντιμετωπίσει τόσο την αναγκαία ανάπτυξη δεξιοτήτων όσο και το πρόβλημα των ελλείψεων. Με βάση την εμπειρία της από τη στήριξη χωρών εταίρων για την ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων, η προσπάθεια αυτή θα απαιτήσει μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των χωρών. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα προβλήματα είναι εντονότερα στους τομείς της νοσηλευτικής και της φροντίδας, και ότι επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες στα περισσότερα περιβάλλοντα.
Η δράση αυτή θα βελτιώσει τη διεθνή συνεργασία και θα προωθήσει την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων. Θα αναπτύξει αξιόπιστη παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων, θα δώσει ώθηση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και θα προωθήσει αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις κινητικότητας με τους εταίρους σε ένα πλαίσιο ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Οι χώρες εταίροι θα λάβουν στήριξη για την κατάρτιση, την πρόσληψη και την απασχόληση εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Πώς θα προωθήσει η νέα στρατηγική τη διεθνή συνεργασία και την κυριαρχία στον τομέα της υγείας στις χώρες εταίρους;
Οι διεθνείς εταιρικές μας σχέσεις θα επεκταθούν στο πλαίσιο των παγκόσμιων πυλών (Global Gateways) προωθώντας την από κοινού οικειοποίηση και ανάληψη ευθυνών, την κυριαρχία στον τομέα της υγείας, την ανθεκτικότητα και την αυτονομία. Ένα καλό παράδειγμα εν προκειμένω είναι οι πρωτοβουλίες «Ομάδα Ευρώπη» για την τοπική παρασκευή εμβολίων και την πρόσβαση σε εμβόλια στην Αφρική αλλά πλέον και στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίες συμβάλλουν στην αυτάρκεια και την αυτονομία των χωρών εταίρων μας στην παρασκευή φαρμάκων στηρίζοντας ήδη υφιστάμενες περιφερειακές προσπάθειες.
Οι εταιρικές σχέσεις θα επικεντρωθούν ιδίως στις χώρες και τις κοινότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπου εκτιμούμε ότι η εμπλοκή μας μπορεί να επιτύχει τον υψηλότερο δυνατό αντίκτυπο όσον αφορά την αντιμετώπιση της ισότητας στον τομέα της υγείας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα της υγείας και της ευεξίας.
Πώς θα στηρίξει η στρατηγική τον ΠΟΥ ώστε να ενισχύσει τον ηγετικό του ρόλο στην παγκόσμια κοινότητα υγείας;
Η παγκόσμια διακυβέρνηση θα απαιτήσει νέα εστίαση προκειμένου να διατηρηθεί ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα με ικανότητα αντίδρασης, με επίκεντρο τον ΠΟΥ, το οποίο θα είναι οικονομικά βιώσιμο, θα κατοχυρώνει την υποχρέωση λογοδοσίας και θα είναι αποτελεσματικό. Θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα πνεύμα συναίνεσης μέσω της εμβάθυνσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της G7, της G20 και άλλων παγκόσμιων, περιφερειακών και διμερών εταίρων.
Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο παγκόσμιο σύστημα θεσμών και φορέων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας. Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ΠΟΥ — αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός οργανισμός που βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας αυτής. Η στρατηγική στηρίζει μια πιο βιώσιμη χρηματοδότηση του ΠΟΥ προωθώντας μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΥ για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της αποτελεσματικότητάς του και αυξάνοντας την υποχρέωση λογοδοσίας του. Η στρατηγική αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της εστίασης του ΠΟΥ στον ρόλο του όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και την εποπτεία των παγκόσμιων υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η ΕΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ και επιδιώκει να αποκτήσει επίσημο καθεστώς παρατηρήτριας με πλήρη δικαιώματα συμμετοχής.
Η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί της πολύ σημαντικής διαδικασίας κάλυψης των υφιστάμενων κενών στην παγκόσμια διακυβέρνηση, όπως η έλλειψη ολοκληρωμένων κανόνων για την πανδημία, η απουσία μιας μόνιμης πλατφόρμας για τη διαχείριση της ανάπτυξης και της πρόσβασης σε εμβόλια και άλλα αντίμετρα για οποιαδήποτε μελλοντική πανδημία, η ανάγκη μόνιμης σύνδεσης μεταξύ των παγκόσμιων υγειονομικών και οικονομικών πόρων, καθώς και η ανάγκη να δίνεται συνεχής προσοχή από την κορυφαία πολιτική ηγεσία στο ζήτημα των πανδημιών. Θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα πνεύμα συναίνεσης σχετικά με τα ζητήματα αυτά μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της G7, της G20 και άλλων παγκόσμιων, περιφερειακών και διμερών επιπέδων.
Τι είναι η προσέγγιση «Μία υγεία»;
Η «Μία υγεία» αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των κατοικίδιων και άγριων ζώων, των φυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων) είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες. Ως εκ τούτου, η «Μία υγεία», ακολουθεί μια ολοκληρωμένη, ενοποιημένη προσέγγιση που αποσκοπεί στη βιώσιμη ισορροπία και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων.
Με άλλα λόγια, η προσέγγιση «Μία υγεία» είναι μια ολοκληρωμένη, ενοποιημένη προσέγγιση που αποσκοπεί στη βιώσιμη ισορροπία και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των οικοσυστημάτων.
Η «Μία υγεία» κινητοποιεί πολλούς τομείς, επιστημονικούς κλάδους και κοινότητες και τους ωθεί να συνεργαστούν. Μαζί μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικότερα την ευεξία και να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την υγεία και τα οικοσυστήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανάγκη για καθαρό νερό, καθαρή ενέργεια και καθαρό αέρα, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, αναλαμβάνοντας δράση για την κλιματική αλλαγή και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μόνο μέσω αυτής της προσέγγισης θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε συνολικά τις απειλές κατά της υγείας.
Τι είναι η προσέγγιση «Η υγεία σε όλες τις πολιτικές»;
Η «Υγεία σε όλες τις πολιτικές» αποτελεί μια προσέγγιση για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής. Όταν αναπτύσσονται πολιτικές, η προσέγγιση αυτή λαμβάνει συστηματικά υπόψη τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών στην υγεία. Επιδιώκει τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής και αποφεύγει τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ισότητας στον τομέα της υγείας. Η προσέγγιση «Η υγεία σε όλες τις πολιτικές», η οποία ενίοτε αποκαλείται και «προσέγγιση στο επίπεδο του συνόλου της διοίκησης για την υγεία», είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και την αύξηση της ισότητας στον τομέα της υγείας.
Πώς θα καταστήσουμε τη χρηματοδοτική μας στήριξη πιο αποτελεσματική;
Η ΕΕ θα προσπαθήσει να επενδύσει στην παγκόσμια υγεία με προβλέψιμο και βιώσιμο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τρόπο διάρθρωσης της χρηματοδότησης και όχι μόνο από το ύψος της.
Για να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο οι επενδύσεις μας, η στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην παγκόσμια υγεία σε όλα τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως ο ΜΓΑΔΣ – Η Ευρώπη στον κόσμο, το πρόγραμμα EU4Health, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας και το μέσο τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών.
Η στρατηγική ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και επιδιώκει να επιτύχει τον μέγιστο δυνατό αντίκτυπο με τη συγκέντρωση πόρων της ΕΕ και των κρατών μελών με μια αποτελεσματική προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη».
Η ΕΕ θα ζητήσει επίσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την παγκόσμια υγεία, να δώσουν προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες συνεπενδύσεων με τοπικούς εταίρους και να προβούν σε συνδυασμό χρηματοδοτικών τους πόρων με πόρους άλλων διεθνών φορέων. Η στρατηγική υποστηρίζει την αύξηση της πρόσβασης των χωρών σε χρηματοδότηση μέσω του πολυμερούς τραπεζικού δανεισμού για την ανάπτυξη και την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.
Από κοινού με τα κράτη μέλη, η ΕΕ θα προωθήσει νέες μεθόδους χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων ανταλλαγών χρέους ή εξαγορών δανείων για τη μετατροπή του χρέους σε επενδύσεις σε μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας και σε νέα προγράμματα που σώζουν ζωές.
Πηγή: ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_22_7126
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.