Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τεκμηριώνει τον υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και νοσηρότητας μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η έκθεση Global report on health equity for persons with disabilities καταδεικνύει πως ως συνέπεια των συστημικών και επίμονων ανισοτήτων, πολλά άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους πολύ γρηγορότερα – ακόμη και 20 χρόνια νωρίτερα- σε σχέση με τα άτομα δίχως αναπηρίες.
Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, με διπλάσιο κίνδυνο για άσθμα, κατάθλιψη, διαβήτη, παχυσαρκία, στοματικές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλές από τις διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα υγείας δεν μπορούν να εξηγηθούν από την υποκείμενη κατάσταση υγείας ή αναπηρίας, αλλά από άδικους και αδικαιολόγητους παράγοντες που μπορούν να αποφευχθούν.
Η έκθεση κατέδειξε πως ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές αναπηρίες παγκοσμίως έχει ανέλθει σε 1,3 δισεκατομμύρια (1 στους 6 ανθρώπους).
Αυτός ο αριθμός ενισχύει τη σημαντικότητα της επίτευξης πλήρους και αποτελεσματικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, ενσωματώνοντας τις αρχές της ένταξης, πρόσβασης και μη-διάκρισης στον τομέα της υγείας.
Αθέμιτοι παράγοντες: μια βασική αιτία ανισοτήτων υγείας
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων στην υγεία που προκαλούνται από άδικους και αδικαιολόγητους παράγοντες στα συστήματα υγείας. Αυτοί οι παράγοντες – οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πολλές από τις διαφορές στα αποτελέσματα υγείας μεταξύ των ατόμων με και χωρίς αναπηρίες – θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή:
- αρνητικών στάσεων των επαγγελματιών υγείας,
- πληροφοριών υγείας σε μορφές που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές ή
- δυσκολιών πρόσβασης σε κέντρα υγείας εξαιτίας του φυσικού περιβάλλοντος, της έλλειψης μέσων μεταφοράς ή οικονομικών εμποδίων.
Με περίπου το 80% των ατόμων με αναπηρίες να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένες, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας θα μπορούσε να είναι δύσκολη. Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένους πόρους, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.
Η έκθεση περιγράφει 40 δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις σε όλο το φάσμα του τομέα υγείας, με βάση τα τελευταία ευρήματα από ακαδημαϊκές μελέτες, καθώς και διαβουλεύσεις με χώρες και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρίες. Οι δράσεις αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο των πόρων και κυμαίνονται από την αντιμετώπιση των φυσικών υποδομών έως την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Η διασφάλιση της ισότητας στην υγεία για τα άτομα με αναπηρίες θα έχει επίσης ευρύτερα οφέλη και μπορεί να προωθήσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας με 3 τρόπους:
- η ισότητα στην υγεία για όλους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης
- οι χωρίς αποκλεισμούς παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται ισότιμα σε διάφορους τομείς μπορούν να συμβάλουν σε υγιέστερους πληθυσμούς και
- η προώθηση της ισότητας στην υγεία για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί κεντρικό στοιχείο σε όλες τις προσπάθειες για την προστασία όλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr