Το θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου 2023, είναι «DigitALL: Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλων». Το θέμα αυτό συμβαδίζει με το θέμα προτεραιότητας της επικείμενης 67ης Συνόδου της Επιτροπής για τη Θέση των Γυναικών (CSW 67), «Καινοτομία και τεχνολογική αλλαγή και εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών».
Η φετινή παγκόσμια ημέρα θα διερευνήσει τον αντίκτυπο του έμφυλου ψηφιακού χάσματος στη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η εκδήλωση για την ημέρα θα αναδείξει επίσης τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε ψηφιακούς χώρους και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο και τις ΤΠΕ.
Η ένταξη των γυναικών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων στην τεχνολογία, οδηγεί σε πιο δημιουργικές λύσεις και δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες για καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών προωθώντας την ισότητα των φύλων. Η έλλειψη συμπερίληψής τους, αντίθετα, έχει τεράστιο κόστος: σύμφωνα με την έκθεση του UN Women ‘s Gender Snapshot 2022, ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει αφαιρέσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία – μια απώλεια που χωρίς δράση θα αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η αντιστροφή αυτής της τάσης θα απαιτήσει την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαδικτυακής βίας, την οποία είχε βιώσει προσωπικά το 38% των γυναικών, όπως αποκάλυψε μελέτη που υλοποιήθηκε σε 51 χώρες.
Μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη διάσταση του φύλου στην καινοτομία, την τεχνολογία και την ψηφιακή εκπαίδευση μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών σχετικά με τα δικαιώματά τους και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προκλήσεων και για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030. Δυστυχώς, οι ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης ενέχουν επίσης τον κίνδυνο διαιώνισης των υφιστάμενων προτύπων έμφυλης ανισότητας. Οι αυξανόμενες ανισότητες γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο πλαίσιο των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πρόσβασης στις τεχνολογίες, με τις γυναίκες να μένουν πίσω ως αποτέλεσμα αυτού του έμφυλου ψηφιακού χάσματος. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για συμπεριληπτική και μετασχηματιστική τεχνολογία και η ψηφιακή εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο μέλλον.
Πηγή: unwomen.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.