Δελτίο τύπου για την Εκδήλωση Αποτίμησης του έργου
«Greece Capacity Building Project»
Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Εκδήλωση Αποτίμησης του έργου «Greece Capacity Building Project» που διοργάνωσε το NORCAP, τμήμα του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Πρέσβη της Νορβηγίας κ. Lajla Jakhelln η οποία δήλωσε: “Χάρη στην εξαιρετική δουλειά του NORCAP σε κρίσιμους τομείς των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης, τα εργαλεία και η μεθοδολογία είναι πλέον διαθέσιμα στις ελληνικές αρχές για να παράσχουν ενισχυμένες υπηρεσίες στους αιτούντες άσυλο. Η συμβολή του NORCAP εδράζεται σε ένα πολύ στέρεο έδαφος: στους ανθρώπους του. Στους 26 εμπειρογνώμονες που διατέθηκαν σε κρίσιμα τμήματα της μεταναστευτικής αλυσίδας από το 2019, και οι οποίοι έχουν πλέον μοναδικά προσόντα να παρακολουθήσουν την επιχειρησιακή εφαρμογή των πρωτοβουλιών και διαδικασιών που συμφωνήθηκαν. Θα βρίσκονται εδώ και την επαύριο του έργου, διασφαλίζοντας ότι όλη η καταπληκτική δουλειά που έγινε θα εξακολουθήσει δυναμικά στο στόχο της. Η δέσμευσή τους μας εμπνέει να συνεχίσουμε την στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές, διασφαλίζοντας ότι η μακρόχρονη συμβολή των EEA Grants στα ελληνικά συστήματα ασύλου και μετανάστευσης έχει ισχύ και διάρκεια.”
Η κ. Anne Siri Rustad, Σύμβουλος των EEA Grants/Διεθνές τμήμα του UDI, συνεχάρη το NORCAP και τους Έλληνες εταίρους τους. “Το NORCAP μπορεί να επιβεβαιώσει με περηφάνια ότι υλοποίησε όλα τα παραδοτέα του έργου. Πραγματοποίησε εκπαιδεύσεις εκατοντάδων μελών του προσωπικού διαφορετικών επιπέδων, ανέπτυξε εκπαιδευτικά εγχειρίδια, θέσπισε προτυποποιημένες διαδικασίες, διέθεσε εμπειρογνώμονες κ.ά. Ελπίζουμε να βρείτε τρόπους να συνεχίσετε να συμβάλλετε στην διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα.” ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η εκτελεστική διευθύντρια του NORCAP, Benedicte Giaever, τόνισε ότι ο ρόλος του NORCAP είναι η παροχή εμπειρογνωμοσύνης και η υποστήριξη των αρχών όπου παρίσταται ανάγκη, ενώ ο Claus Sørensen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) ανέδειξε την κοινή μοίρα των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μέσω και των χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Εκ μέρους των ελληνικών Αρχών χαιρέτισαν ο κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Φεβρουάριο 2019 και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2023. Στο πλαίσιο του έργου υποστηρίχθηκαν με την τοποθέτηση 26 συνολικά εμπειρογνωμόνων οι εξής υπηρεσίες: Το τεχνικό τμήμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τόσο σε επίπεδο γενικής γραμματείας υποδοχής, όσο και στο επίπεδο των Δομών φιλοξενίας προσφύγων (Σχιστό, Ελαιώνας, Χίος, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Αλεξάνδρεια, Κουτσόχερο) η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι εμπειρογνώμονες του NORCAP που απασχολήθηκαν στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) διενήργησαν 28 εκπαιδεύσεις σε 187 υπαλλήλους των δομών της, ενώ 228 υπάλληλοι εκπαιδεύθηκαν κατά την εργασία (on-the-job training), πάνω σε ζητήματα διοικητικής διαχείρισης της υποδοχής νεοεισερχομένων, καταγραφής και παραπομπής ευάλωτων περιπτώσεων, κοινοποίηση αποφάσεων επί αιτημάτων ασύλου, διόδων παραπομπής σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, καθώς και πάνω στο νομικό πλαίσιο προστασίας των διαμενόντων/διαμενουσών στις δομές εν γένει. Παράλληλα συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν από την ΥΠΥΤ δώδεκα (12) προτυποποιημένες διαδικασίες για τη διαχείριση ποικίλων ζητημάτων, όπως αυτά που αφορούν ασυνόδευτα παιδιά, τις αφίξεις στην ενδοχώρα από τα νησιά και ζητήματα προστασίας από τα ψυχοκοινωνικά κλιμάκια. Παράλληλα σημαντική ήταν η συμβολή τους στην σύνταξη του Γενικού Κανονισμού των δομών της ενδοχώρας.
Οι εμπειρογνώμονες του NORCAP που υποστήριξαν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στην διαχείριση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) διοργάνωσαν συνολικά 53 εκπαιδεύσεις προς 989 επαγγελματίες πρώτης γραμμής του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών και συνέβαλαν στην στατιστική επεξεργασία των 843 αναφορών πιθανών θυμάτων που εντόπισαν οι φορείς που συμμετέχουν στον ΕΜΑ από την έναρξη της λειτουργίας του και στην παρακολούθηση της διαχείρισης των υποθέσεων αυτών.
Τέλος, συνέγραψαν τον Πρακτικό Οδηγό για επαγγελματίες πρώτης γραμμής, διαθέσιμο στα ελληνικά εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ.
Το Greece Capacity Building Project υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση” (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων), από το NORCAP στην Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Consulting S.A. σε συνεργασία με την HumanRights360.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr
[irp posts=”122861″ ]