Στα τέλη του 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια. Χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως «ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη», απεικονίζoντας τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας που επεκτείνουν το ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί, αν και με μειούμενο ρυθμό. Προβλέπεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια το 2050 και τα 11,2 το 2100, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της βιώσιμης αστικοποίησης και της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.
Η δημογραφική αλλαγή είναι μία από τις σημαντικότερες μεγατάσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας, τη ζωή και την ευημερία των οικογενειών σε όλο τον κόσμο. Οι δημογραφικές τάσεις διαμορφώνονται ως επί το πλείστον από τα πρότυπα γονιμότητας και θνησιμότητας. Η μείωση των ποσοστών γονιμότητας έχει ως αποτέλεσμα οφέλη για τις οικογένειες, καθώς είναι περισσότερο σε θέση να επενδύσουν στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της φτώχειας και στην καλύτερη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.
Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της γονιμότητας αυξάνει επίσης τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της γονιμότητας οδηγεί σε μικρότερες οικογένειες που είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις φροντίδας και άλλες υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Ως εκ τούτου, σε περίοδο ανεργίας ή ασθένειας, οι οικογένειες έχουν λιγότερα μέλη για να στηριχθούν. Επιπλέον, τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας μπορεί να υπονομεύσουν το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνικές δομές προκαλώντας δραστικές αντιδράσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειές τους για ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνική ασφάλιση έως την έμφυλη ισότητα.