Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, οι φόροι επί της εργασίας αυξήθηκαν το 2022, καθώς οι αυξανόμενοι ονομαστικοί μισθοί ώθησαν τους εργαζόμενους σε υψηλότερες φορολογικές κλίμακες και μείωσαν την επιλεξιμότητά τους για πιστώσεις φόρου και επιδόματα σε χρήμα.
Η έκθεση Taxing Wages 2023 δείχνει επίσης ότι, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν, ο υψηλός πληθωρισμός σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ προκάλεσε μείωση των μισθών σε πραγματικούς όρους, με αποτέλεσμα διπλό πλήγμα για τους εργαζόμενους.
Με τον πληθωρισμό να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών το 2022, η νέα ανάλυση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ σε μια σειρά εισοδηματικών επιπέδων και τύπων νοικοκυριών, με σημαντική αύξηση για τις οικογένειες με παιδιά, ιδίως σε χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετούν οι χώρες του ΟΟΣΑ για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών συστημάτων και των συστημάτων επιδομάτων στον πληθωρισμό αποκαλύπτουν ότι 17 χώρες του ΟΟΣΑ προσαρμόζουν αυτόματα τα συστήματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ενώ οι υπόλοιπες 21 το πράττουν σε βάση διακριτικής ευχέρειας.
Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα επιδόματα σε χρήμα προσαρμόζονται αυτόματα σε 21 και 19 χώρες, αντίστοιχα. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος με παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυξήσεις των πραγματικών φορολογικών συντελεστών τους όταν φορολογούνται και όταν η φορολογία αυξάνεται.
Η έκθεση επικεντρώνεται στη σύγκριση μεταξύ χωρών στη “φορολογία σφήνα” (η διαφορά ανάμεσα στον καθαρό μισθό του εργαζόμενου και στο κόστος της επιχείρησης που τον απασχολεί) – που ορίζεται ως το σύνολο των φόρων επί της εργασίας που καταβάλλουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες, μείον τα οικογενειακά επιδόματα, ως ποσοστό του κόστους εργασίας. Εξετάζει οκτώ διαφορετικούς τύπους νοικοκυριών, που ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος και τη σύνθεση των νοικοκυριών. Για έναν μόνο εργαζόμενο με μέσο μισθό, η φορολογική σφήνα κυμάνθηκε από 53% στο Βέλγιο έως 0% στην Κολομβία το 2022, κατά μέσο όρο 34,6% σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ.
Κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, η φορολογική σφήνα για έναν μόνο γονέα που αμείβεται με το 67% του μέσου μισθού αυξήθηκε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2021 και 2022 σε 16,6%, την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της μέσης φορολογικής σφήνας από το 2000 για οποιονδήποτε από τους οκτώ τύπους νοικοκυριών που καλύπτονται από την έκθεση. Για ένα ζευγάρι που κερδίζει το μέσο μισθό με δύο παιδιά, η μέση φορολογική σφήνα του 25,6% το 2022 αντικατοπτρίζει αύξηση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος – τη μεγαλύτερη αύξηση για αυτό το νοικοκυριό από το 2000.
Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ επιτρέπει διακρατικές συγκρίσεις του κόστους εργασίας και της συνολικής κατάστασης της φορολογίας και των επιδομάτων σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ. Αναλύει τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλεται από τους εργαζόμενους, τα επιδόματα σε χρήμα που λαμβάνουν οι “εργαζόμενες οικογένειες” και τις σχετικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, οι οποίοι αποτελούν βασικούς παράγοντες όταν τα άτομα εξετάζουν τις επιλογές απασχόλησής τους και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αποφάσεις πρόσληψης.
Περισσότερες πληροφορίες και σημειώσεις για κάθε χώρα διατίθενται στη διεύθυνση: https://oe.cd/taxingwages.
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: oecd.org
socialpolicy.gr