Οι άνθρωποι αναμένουν από τις κυβερνήσεις να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας και καλής πρόσβασης. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο οργάνωσης της φροντίδας και στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι φροντίδας και υπηρεσιών αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε όλη την ΕΕ.
Η ζήτηση για φροντίδα αυξάνεται εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των αυξανόμενων επιπέδων χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης της κοινωνίας. Τα συστήματα φροντίδας μπορεί να μην έχουν τα οικονομικά μέσα ή τους ανθρώπινους πόρους για την ανταπόκριση στη μελλοντική ζήτηση.
Οι τρέχουσες προσεγγίσεις στη φροντίδα συχνά διαιωνίζουν και επιδεινώνουν τις ανισότητες
Οι φροντιστές/φροντίστριες τείνουν να αμείβονται ελάχιστα και εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες. Όταν ένας συγγενής χρειάζεται φροντίδα, συχνά αναγκάζεται να εγκαταλείψει μια αμειβόμενη εργασία για να παράσχει άτυπη φροντίδα (μη αμειβόμενη ή/και χωρίς κοινωνική προστασία).
Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της παροχής φροντίδας. Οι έμφυλες ανισότητες που αντιμετωπίζουν συχνά διασταυρώνονται με άλλες ανισότητες, όπως αυτές που σχετίζονται με τη φτώχεια, με το μεταναστευτικό υπόβαθρο ή την αναπηρία.
Ανισότητες υφίστανται και στην πρόσβαση στην περίθαλψη. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως εκείνες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, οι προσφύγισσες/πρόσφυγες και οι υποεξυπηρετούμενες μειονότητες, έχουν συχνά χειρότερο επίπεδο υγείας καθ’όλη τη διάρκεια του βίου τους. Με τη σειρά τους, συχνά εκδηλώνουν αυξημένη ζήτηση για φροντίδα.
Συχνά αντιμετωπίζουν, ακόμη, εμπόδια όταν αναζητούν επίσημες υπηρεσίες φροντίδας. Στη συνέχεια, ενδέχεται να μην μιλούν τη γλώσσα ή να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά την επίσημη φροντίδα. Ως αποτέλεσμα, τα αγαπημένα τους πρόσωπα συχνά καταφεύγουν στην παροχή άτυπης φροντίδας.
Μοντέλα φροντίδας που προάγουν την υγεία
Πολλά νέα οράματα και μοντέλα για την παροχή περίθαλψης θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων. Η χρήση αυτή θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής για όσους/όσες λαμβάνουν και παρέχουν φροντίδα, γεγονός που βοηθά στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που συχνά διατηρούνται από τα συστήματα φροντίδας.
Η έννοια της προαγωγής της υγείας, που ορίζεται ως ‘η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αυξήσουν τον έλεγχο και να βελτιώσουν την υγεία τους’, βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων προσεγγίσεων.
Η φροντίδα ως επένδυση για μια Οικονομία Ευημερίας
Τα μοντέλα φροντίδας που προάγουν την υγεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της μοναξιάς. Βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία.
Αυτά τα μοντέλα επιτρέπουν στους άτυπους φροντιστές, στους ηλικιωμένους και σε όσους ζουν με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες να γίνουν κοινωνικά και οικονομικά ενεργοί, ανοίγοντας το δρόμο για μια Οικονομία Ευημερίας.
Πώς μπορούν οι πολιτικές, τα εργαλεία και τα προγράμματα της ΕΕ να ενισχύσουν τη φροντίδα;
Μια σειρά από εργαλεία της ΕΕ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να επενδύσουν στη φροντίδα που προάγει την υγεία.
- Ο Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων (EPSR), ο οποίος προωθεί την παροχή κοινωνικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας, η οποίο περιγράφει μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της δράσης των κρατών μελών για την κοινωνική μέριμνα.
- Η Ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά και η Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, για τη διασφάλιση ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.
- Η Πράσινη Βίβλος για τη γήρανση, η οποία υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της δημογραφικής γήρανσης.
- Η Στρατηγική της ΕΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία σκοπεύει να εντάξει την αναπηρία στη διαμόρφωση πολιτικής.
Πολιτική στην Πράξη
ΑΥΣΤΡΙΑ | Η Αυστριακή Στρατηγική Μεταρρύθμισης της Φροντίδας (Care Reform Strategy) στοχεύει στη βελτίωση του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Παρέχει μπόνους, εκπαίδευση, και επέκταση άδειας στο νοσηλευτικό προσωπικό, και προσφέρει αποζημίωση στους άτυπους φροντιστές/ στις άτυπες φροντίστριες. Το έργο κοινοτικής νοσηλευτικής Community Nursing Project, βοηθά επίσης στην παροχή φροντίδας χαμηλού κατωφλιού και προσανατολισμένης στις ανάγκες κοντά στην οικία, με τους νοσηλευτές/τριες να λειτουργούν ως κεντρικό σημείο του δικτύου. Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Αυστριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ | Ένα νόμος “ομπρέλα” ορίζει τη μακροχρόνια φροντίδα (LTC) ως διακριτό πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης. Τρία πιλοτικά έργα, χρηματοδοτούμενα εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δοκίμασαν μια κλίμακα επιλεξιμότητας για μακροχρόνια φροντίδα και επιχείρησαν να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών βελτιώνοντας την ανεξάρτητη διαβίωση και την ηλεκτρονική φροντίδα. Μια αξιολόγηση των έργων-πιλότων τόνισε τη σημασία της επένδυσης στις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας και στην προστασία της ευημερίας των άτυπων φροντιστών.
ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ | Το Ανδαλουσιανό μοντέλο για την πρώιμη (Παιδική) Παρέμβαση προάγει τον συντονισμό μεταξύ υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των παιδιών στα αρχικά στάδια της ζωής, προσφέροντας συντονισμένη ανταπόκριση στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. Το μοντέλο περιγράφει πρωτόκολλα για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών συνεργασίας και γρήγορων και ευέλικτων καναλιών επικοινωνίας.
Περισσότερα για τις παραπάνω Καλές Πρακτικές
Πηγή: eurohealthnet.eu
Επιμέλεια: socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.