Η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει τις συστάσεις και προτεραιότητες που μπορούν να προωθήσουν οι υπεύθυνοι/υπεύθυνες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα παιδιά και να αποτρέψουν τις διευρυνόμενες ανισότητες.
Με βάση τη συμβολή των εθνικών μελών του Eurochild από 22 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έκθεση παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τις Εθνικές Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 και τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα – την ανάπτυξη των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί και την περαιτέρω ανάλυση της κατάστασης όσον αφορά την παιδική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό – και τις γνώσεις και εμπειρίες των μελών σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.
Οι εκθέσεις ανά χώρα μέλος του Eurochild με μια ματιά
Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Πολλές εκθέσεις ανά χώρα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ειδικές συστάσεις ανά χώρα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αναφέρονται εν συντομία στα παιδιά, αναφερόμενες σε μέτρα που θα τα επηρεάσουν έμμεσα ή σε κάποιο βαθμό (π.χ. παιδική φτώχεια, εκπαίδευση, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκπαίδευση αναφέρεται στο πλαίσιο της αξίας της για την αγορά εργασίας και στα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρονται στα παιδιά περιορίζονται στα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο δύο εκθέσεις χωρών (Ιρλανδία και Πολωνία) φαίνεται να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Συνολικά, τα δικαιώματα των παιδιών και οι ανάγκες τους δεν ενσωματώνονται επαρκώς σε κανένα από τα δύο έγγραφα.
Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί
12 χώρες που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση έχουν δημοσιεύσει τα εθνικά σχέδια δράσης τους. Από αυτές, τα μέλη της Eurochild ανέφεραν ότι σε 8 συμμετείχαν παιδιά στη σύνταξη και σε 16 συμμετείχε η κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο, ορισμένα μέλη σε τουλάχιστον 4 χώρες (Λετονία, Ιταλία, Μάλτα και Κάτω Χώρες) εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας της διαδικασίας εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών. Μόνο μία χώρα (Εσθονία) αναφέρθηκε στη συμμετοχή τους ως καλή πρακτική συνδιαμόρφωσης του ΕΣΔ κατά τη σύνταξη του σχεδίου.
Χρηματοδότηση από την ΕΕ
Σε 16 χώρες που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, τα μέλη είναι ενήμερα σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, αλλά η πλειονότητα εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία των πολιτών δεν συμμετέχει στον προγραμματισμό. Επιπλέον, τα μέλη σε τουλάχιστον 6 χώρες εντόπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ όσον αφορά την προσβασιμότητα στην πληροφόρηση και στη τεχνική ικανότητα.
Διαβάστε την πλήρη έκθεση | “Αόρατα Παιδιά” “(In)visible children”
Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: https://eurochild.org/