Από το 2000, για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στη μείωση της παιδικής εργασίας. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και η πανδημία COVID-19 έχουν βυθίσει περισσότερες οικογένειες στην φτώχεια – και ανάγκασαν εκατομμύρια περισσότερα παιδιά σε παιδική εργασία.
Η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν επαρκής, ούτε αρκετά συμπεριληπτική, για να ανακουφίσει την πίεση που αισθάνονται πάρα πολλές οικογένειες και κοινότητες που τις αναγκάζει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία. Σήμερα, 160 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εμπλέκονται σε παιδική εργασία. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η Αφρική κατέχει την υψηλότερη θέση μεταξύ των περιφερειών τόσο στο ποσοστό των παιδιών στην παιδική εργασία — το ένα πέμπτο — όσο και στον απόλυτο αριθμό των παιδιών στην παιδική εργασία — 72 εκατομμύρια. Η Ασία και ο Ειρηνικός καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση και στις δύο αυτές μετρήσεις — το 7% όλων των παιδιών και 62 εκατομμύρια παιδιά σε απόλυτους αριθμούς εμπλέκονται σε παιδική εργασία σε αυτή την περιοχή.
Οι περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και του Ειρηνικού μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά σε παιδική εργασία παγκοσμίως. Ο υπόλοιπος αριθμός παιδιών σε παιδική εργασία κατανέμεται μεταξύ της Αμερικής (11 εκατομμύρια), της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας (6 εκατομμύρια) και των Αραβικών Κρατών (1 εκατομμύριο). Σε όρους συχνότητας εμφάνισης, το 5% των παιδιών εμπλέκεται σε παιδική εργασία στην Αμερική, το 4% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και το 3% στα αραβικά κράτη.
Ενώ το ποσοστό των παιδιών σε παιδική εργασία είναι υψηλότερο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. 9% όλων των παιδιών στις χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, και 7% όλων των παιδιών στις χώρες με οικονομίες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, εμπλέκονται σε παιδική εργασία. Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον απόλυτο αριθμό παιδιών σε παιδική εργασία σε κάθε εθνική εισοδηματική ομάδα δείχνουν ότι 84 εκατομμύρια παιδιά σε παιδική εργασία, που αντιπροσωπεύουν το 56% του συνόλου των παιδιών σε παιδική εργασία, στην πραγματικότητα ζουν σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, και επιπλέον 2 εκατομμύρια ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Στις 12 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως καταλύτης για το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα κατά της παιδικής εργασίας. Υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ κοινωνικής δικαιοσύνης και παιδικής εργασίας, το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα του 2023 είναι «Κοινωνική Δικαιοσύνη για Όλους». Τέλος στην παιδική εργασία!».
Η εμπειρογνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, έχει δείξει ότι η παιδική εργασία μπορεί να εξαλειφθεί, εάν αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια. Περισσότερο από ποτέ, είναι επείγον για όλους να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, και η παιδική εργασία είναι -ίσως- το πιο ορατό από αυτά τα προβλήματα.
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, 12 Ιουνίου 2023, ο ΟΗΕ ζητά :
- Αναζωογονημένη διεθνή δράση για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προβλεπόμενου Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, με την εξάλειψη της παιδικής εργασίας ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία του.
- Καθολική Κύρωση της Σύμβασης 138 της ΔΟΕ (ILO) για την ελάχιστη ηλικία, η οποία, μαζί με την Καθολική Κύρωση της Σύμβασης 182 της ΔΟΕ για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας που επιτεύχθηκε το 2020, θα παρέχει σε όλα τα παιδιά νομική προστασία έναντι όλων των μορφών παιδικής εργασίας.
- Αποτελεσματική εφαρμογή του Καλέσματος Δράσης της Διακήρυξης του Ντέρμπαν.
Πηγή: un.org
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
socialpolicy.gr
[irp posts=”60755″ ]