Οι παγκόσμιες κρίσεις, οι συγκρούσεις και η κλιματική έκτακτη ανάγκη κλιμακώνουν τους κινδύνους αύξησης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων. Ο εκτοπισμός και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αφήνοντάς τους ευάλωτους στην εκμετάλλευση από τους διακινητές. Όσοι δεν έχουν νομικό καθεστώς, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη ή την αξιοπρεπή εργασία, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, βία ή κακοποίηση ή προέρχονται από περιθωριοποιημένες κοινότητες είναι συχνά οι πρωταρχικοί στόχοι των διακινητών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εθνικές αποκρίσεις, ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα κράτη, φαίνεται να επιδεινώνονται. Τα ποσοστά εντοπισμού μειώθηκαν κατά 11% το 2020 και οι καταδίκες μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 27%, απεικονίζοντας μια παγκόσμια επιβράδυνση στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων από την ποινική δικαιοσύνη. Η πανδημία COVID-19 άλλαξε επίσης τα χαρακτηριστικά της εμπορίας ανθρώπων, ωθώντας την περαιτέρω “υπόγεια” και ενδεχομένως αυξάνοντας τους κινδύνους για τα θύματα, καθιστώντας το έγκλημα λιγότερο πιθανό να περιέλθει στην προσοχή των αρχών. Στην πραγματικότητα, το 41% των θυμάτων που καταφέρνουν να ξεφύγουν προσεγγίζουν τις αρχές με δική τους πρωτοβουλία – άλλο ένα σαφές σημάδι ότι οι αποκρίσεις απέναντι στην εμπορία ανθρώπων δεν είναι οι δέουσες.
Στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, η εγκατάλειψη των ανθρώπων σημαίνει:
- αποτυχία να τερματιστεί η εκμετάλλευση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων,
- αποτυχία να υποστηριχθούν οι επιζώντες/ώσες μόλις απελευθερωθούν από τους διακινητές τους και
- αφήνοντας ταυτοποιήσιμες ομάδες ευάλωτες σε διακινητές.
Στο μέσο της υλοποίησης της Ατζέντας του 2030 και πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής 2023 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), είναι ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση των παγκόσμιων δεσμεύσεων για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στους ΣΒΑ 5, 8 και 16.
Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων 2023 στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις και τάσεις που εντοπίστηκαν στην τελευταία Παγκόσμια Έκθεση του UNODC για την Εμπορία Ανθρώπων και καλεί τις κυβερνήσεις, τις αρχές επιβολής του νόμου, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών να αξιολογήσουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της πρόληψης, τον εντοπισμό και την υποστήριξη των θυμάτων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας.
Πηγή: unodc.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.