Η Διεθνής Κοινωνιολογική Ένωση (ISA) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τα φρικτά γεγονότα του Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς το ανθρώπινο μακελειό εκτυλίσσεται σε κοινή θέα. Υπήρξαν πάρα πολλά θύματα σε αυτόν και σε προηγούμενους κύκλους βίας. Ο πόλεμος και η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτές λύσεις και είναι ενάντια σε όλες τις αξίες που υποστηρίζουμε. Υποστηρίζουμε και σεβόμαστε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με αυτήν την κατάσταση και συμμεριζόμαστε την έκκληση πολλών Παλαιστινίων και Ισραηλινών συναδέλφων μας για άμεση απελευθέρωση των ομήρων, ανταλλαγή κρατουμένων και τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Η ISA στέκεται αλληλέγγυα με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους κοινωνικούς επιστήμονες που υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στη δολοφονία και την απαγωγή αμάχων, τον βομβαρδισμό μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων, και την κατοχή και τον πόλεμο γενικότερα. Η ISA καταδικάζει τη σφαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων αμάχων. Συμμεριζόμαστε την επανειλημμένη καταγγελία από τους συναδέλφους μας στην Ισραηλινή Κοινωνιολογική Εταιρεία για τη βία κατά των Παλαιστινίων και των παράνομων αποικιών στα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία χρόνια.
Εκφράζουμε επίσης τη βαθιά μας ανησυχία και καταδικάζουμε την άνοδο του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας παγκοσμίως και τις καθημερινές πράξεις βίας που αυτές συνεπάγονται. Είμαστε ιδιαίτερα θορυβημένοι από την πολιτική αντίδραση εντός της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ISA δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή καθώς οι χώροι δημόσιας και ακαδημαϊκής συζήτησης συρρικνώνονται και αστυνομεύονται όλο και περισσότερο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτούμε κρίσιμες παρεμβάσεις από κοινωνικούς επιστήμονες. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πρέπει να προστατεύεται και να προωθείται. Μια καλά ενημερωμένη και διαφοροποιημένη συζήτηση και μια ιστορικοποιημένη και κοινωνιολογική κατανόηση των γεγονότων που οδήγησαν στις θηριωδίες του Οκτωβρίου 2023 απαιτούνται για την πρόληψη περαιτέρω καταστροφικών απωλειών ζωών. Όπως δήλωσε το Τμήμα Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, «δεν είναι μόνο επιτρεπτό, αλλά είναι απαραίτητο για τους μελετητές να τοποθετήσουν τον τρέχοντα πόλεμο στα ευρύτερα ιστορικά του πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της αποικιοκρατίας των εποίκων.» Το καθήκον μας ως κοινωνιολόγοι είναι να διατηρήσουμε χώρους συζήτησης και να προωθήσουμε τη συζήτηση κατά τη διάρκεια μιας τόσο κρίσιμης στιγμής.
Η ISA, ως διεθνής ένωση με μέλη περισσότερους από 5.000 κοινωνιολόγους, δηλώνει τη δέσμευσή της να διατηρήσει την αποφασιστικότητα των παγκόσμιων μελών της, να ενισχύσει τον διεθνή διάλογο, ιδιαίτερα με και μεταξύ εκείνων των συναδέλφων μας που επηρεάζονται από αυτόν τον πόλεμο, να κάνει τις κριτικές φωνές να ακουστούν στις παγκόσμιες επιστημονικές μας κοινότητες και να διευκολύνει τη διάδοση κριτικών αναλύσεων στις δημοσιεύσεις και τις επιστημονικές εκδηλώσεις της.
Πηγή: isa-sociology.org