Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (GRETA) προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων που δημιουργείται από τις περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές και την αποτυχία αντιμετώπισης της ευαλωτότητας των μεταναστών/μεταναστριών και των αιτούντων/αιτουσών άσυλο.
Η Helga Gayer, Πρόεδρος της GRETA, δήλωσε: «Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις, βία και κλιματικές και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πιέζονται να μεταναστεύσουν υπό μη-ασφαλείς συνθήκες. Το καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα ευαλωτότητας, καθιστώντας τους μετανάστες εύκολη λεία για αδίστακτους εγκληματίες. Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να παγιδευτούν στο δίκτυο των διακινητών. Οι μετανάστες υπό κανονικές συνθήκες μπορούν επίσης να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων και να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από νόμιμες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παραπλανητικές μεθόδους πρόσληψης και κενά στις ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.
Η παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από την GRETA έχει επισημάνει σημαντικά κενά στον εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων εμπορίας μεταξύ των μεταναστών/μεταναστριών και των αιτούντων/αιτουσών άσυλο. Οι μεταναστευτικές πολιτικές πολύ συχνά αποσυνδέονται από τη νομική υποχρέωση εντοπισμού και συνδρομής των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, και της παροχής περιόδου αποκατάστασης, με αρνητικές συνέπειες για τη δίωξη και την τιμωρία των διακινητών. Η πρακτική των επαναπροωθήσεων στα σύνορα ενέχει τον κίνδυνο να μην εντοπίζονται τα θύματα εμπορίας και οι επιστροφές να οδηγούν σε εκ νέου εμπορία ανθρώπων (GRETA’s 10th General Report).
Οι πολλαπλές και αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις αυξάνουν την ιδιαίτερη ευαλωτότητα των παιδιών στην εμπορία ανθρώπων. Οι εκθέσεις της GRETA επισημαίνουν σοβαρές ελλείψεις στον εντοπισμό και την προστασία των παιδιών θυμάτων εμπορίας, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται ως παραβάτες και τιμωρούνται για διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες. Σε πολλές χώρες, τα ασυνόδευτα παιδιά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από την τοποθέτησή τους σε κέντρα υποδοχής. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων και τα κενά στην παιδική προστασία αυξάνουν τον κίνδυνο τα παιδιά να πέσουν θύματα εμπορίας.
Η GRETA υπενθυμίζει τις νομικές υποχρεώσεις που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τη θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών ταυτοποίησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό των θυμάτων εμπορίας, μεταξύ άλλων και στον πληθυσμό των μεταναστών και των ατόμων που αιτούνται διεθνή προστασία, και τους δίνουν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμα τους για αρωγή και προστασία. Η Σύμβαση αναγνωρίζει επίσης τη σημασία που έχει για τα συμβαλλόμενα κράτη να καταστήσουν δυνατή τη νόμιμη μετανάστευση. Προβλέπονται ειδικά μέτρα για τα παιδιά θύματα εμπορίας, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού νόμιμου κηδεμόνα και της πραγματοποίησης επιστροφών μόνο όταν αυτό είναι προς το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.
“Τα κράτη μέρη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και να διασφαλίσουν ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές δεν θίγουν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που προβλέπονται από τη Σύμβαση”, τόνισε η Πρόεδρος της GRETA. “Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα εμπορίας να εντοπίζονται αποτελεσματικά και να τους παρέχεται υποστήριξη, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους ή την προθυμία τους να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου”.
Πηγή: coe.int
socialpolicy.gr