Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λοιποί εταίροι* του ΟΗΕ δημοσίευσαν την πρώτη Έκθεση Προόδου για τη Δεκαετία Υγιούς Γήρανσης του ΟΗΕ, η οποία καταγράφει τις προσπάθειες για την βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων από το 2020, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο μεγάλων προκλήσεων όπως η πανδημία COVID-19, κατά τη διάρκεια της οποίας πάνω από το 80% των θανάτων ήταν μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών. Η Έκθεση επισημαίνει επίσης δραστηριότητες για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης σε περίπου 50 χώρες.
Η έκθεση παρουσιάζει αποτελέσματα έρευνας σε 136 χώρες, που διεξήχθη από τα τέλη του 2022 έως τις αρχές του 2023, και επισημαίνει τους τομείς με την μεγαλύτερη πρόοδο, σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα του 2020. Αυτή η σύγκριση κατέδειξε αύξηση άνω του 20% στον αριθμό των χωρών που ανέφεραν: νομοθεσία κατά των ηλικιακών διακρίσεων, νομοθεσία για την υποστήριξη της πρόσβασης των ηλικιωμένων σε βοηθητικά προϊόντα, εθνικές πολιτικές για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αναγκών υγείας και κοινωνικής φροντίδας των γηράσκοντων πληθυσμών και εθνικά προγράμματα για πόλεις και κοινότητες φιλικές προς την ηλικία.
Παρά την πρόοδο αυτή, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες καθώς η Δεκαετία – η οποία διαρκεί έως το 2030 – συνεχίζεται. Η έκθεση επισημαίνει ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών ανέφερε ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την υλοποίηση των τεσσάρων τομέων δράσης της δεκαετίας του ΟΗΕ:
- αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν σχετικά με την ηλικία και τη γήρανση.
- διασφάλιση ότι οι κοινότητες ενισχύουν τις ικανότητες των ηλικιωμένων.
- παροχή ανθρωποκεντρικής, ολοκληρωμένης φροντίδας και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας που ανταποκρίνονται στους ηλικιωμένους.
- και παροχή πρόσβασης σε μακροχρόνια φροντίδα για ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.
Ένας τομέας στον οποίο πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος είναι η ύπαρξη ενός εθνικού πολυμερούς φόρουμ ή Επιτροπής για τη γήρανση και την υγεία, τομέας ο οποίος σημείωσε αύξηση μόλις 7% από 67% σε 74%. Η μικρότερη πρόοδος παρατηρήθηκε στον αριθμό των χωρών που διαθέτουν εθνικό σημείο εστίασης για τη γήρανση.
Όσον αφορά το ποσοστό των χωρών με πολιτικές, νομοθεσίες, προγράμματα και υπηρεσίες για την στήριξη της υγιούς γήρανσης, αυτό είναι χαμηλότερο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παρότι εκεί θα ζουν το 80% των ηλικιωμένων παγκοσμίως έως το 2050. Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την διασφάλιση πως ηλικιωμένοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων για τη Δεκαετία. Μεταξύ των χωρών με φόρουμ για την υγιή γήρανση, ένα στα τρία δεν περιλαμβάνει ηλικιωμένους.
UN DECADE OF HEALTHY AGEING PROGRESS REPORT
Όσον αφορά το μέλλον, ο Π.Ο.Υ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους για την οικοδόμηση εθνικών ικανοτήτων για την συλλογή και ανάλυση δεδομένων, την παρακολούθηση και αξιολόγηση, την κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και φροντίδας για την παροχή ολοκληρωμένης μακροχρόνιας φροντίδας, την οικοδόμηση πόλεων και κοινοτήτων φιλικών προς την ηλικία και την καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων. Η επόμενη έκθεση προόδου θα δημοσιευθεί το 2026 και η τελική Έκθεση (Αξιολόγησης) Αντικτύπου θα δημοσιευθεί το 2029.
*Ο Π.Ο.Υ. λειτουργεί ως γραμματεία για τη Δεκαετία και εκκίνησε την έκθεση σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το UN HABITAT, το UNFPA, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το UN Women. Συμπίπτοντας με τα τελευταία δέκα χρόνια των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Δεκαετία του ΟΗΕ αποτελεί μια παγκόσμια συνέργεια που συγκεντρώνει κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης, τον ιδιωτικό τομέα και τους ίδιους τους ηλικιωμένους.
Πηγή: who.int
Απόδοση: Τομπέα Ελένη
Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας
socialpolicy.gr
[irp posts=”123351″ ]