Τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου, οι εγκαταστάσεις της ΜΚΟ ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό) στην Λευκωσία της Κύπρου, δέχθηκαν επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία της. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές στους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων, των φωτοτυπικών μηχανημάτων και των υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ότι εθελοντές και ακτιβιστές της ΚΙΣΑ έχουν δεχθεί πολυάριθμες απειλές και παρενοχλήσεις από αντιμεταναστευτικές και εθνικιστικές ομάδες.
Σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν, παρά τις καταγγελίες στις αρχές, οι έρευνες για τις απειλές μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε γνωστό αποτέλεσμα.
Απαντώντας στη βομβιστική επίθεση, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο Κονδυλία Γκόγκου, δήλωσε:
“Η βίαιη επίθεση στην αντιρατσιστική οργάνωση ΚΙΣΑ είναι κατάπτυστη και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ωστόσο, δεν συνέβη εν κενώ. Η ρατσιστική βία βρίσκεται σε άνοδο στην Κύπρο και η ΚΙΣΑ και οι εθελοντές της έχουν αποτελέσει στόχο επανειλημμένων απειλών, λεκτικών επιθέσεων και εκστρατειών δυσφήμισης σε σχέση με το έργο τους για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών και την καταγγελία εγκλημάτων μίσους. Οι αρχές στην Κύπρο πρέπει επειγόντως να στείλουν ένα κατηγορηματικό μήνυμα ότι οι επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ δεν θα γίνουν ανεκτές και να διεξαγάγουν μια άμεση, διεξοδική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την επίθεση που δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση ότι η επίθεση σχετίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αντιρατσιστικό έργο τους. Πρέπει επίσης να παράσχουν επειγόντως αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας του προσωπικού και των ακτιβιστών της ΚΙΣΑ.”
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023, φυλετικοποιημένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, υποβλήθηκαν σε επιθέσεις τύπου πογκρόμ στη Χλώρακα και τη Λεμεσό. Προηγουμένως, στις αρχές του 2023, πραγματοποιήθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό και τον Ιανουάριο του 2022 στη Χλώρακα. Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) διαπίστωσε ότι ο δημόσιος λόγος στη χώρα είχε γίνει «όλο και πιο ξενοφοβικός».
Τον Δεκέμβριο του 2020, κατόπιν τροποποίησης του νόμου περί σωματείων, η ΚΙΣΑ διαγράφηκε από το Μητρώο Σωματείων και κινήθηκε διαδικασία για τη διάλυσή της. Η έφεση της ΚΙΣΑ να προσβάλει την απόφαση ενώπιον του Εφετείου της χώρας παραμένει σε εκκρεμότητα, και παρά την εγγραφή της ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, η ΚΙΣΑ λειτουργεί με πολλά εμπόδια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση, ανέφερε:
Η επίθεση αυτή δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τις κρατικές και διωκτικές Αρχές τις οποίες καθιστούμε υπόλογες και ηθικούς αυτουργούς. Το κράτος έχει αφήσει μια ιστορική οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 25 χρόνια δράσης, στο έλεος εγκληματικών στοιχείων που δρουν με ρατσιστικά και εθνικιστικά κίνητρα, λαμβανομένων υπόψη των απειλών που δέχθηκε η οργάνωση και τα μέλη της από τέτοια οργανωμένα σύνολα ή μέλη τους, αντί να την προστατεύσει στα πλαίσια των υποχρεώσεών του βάσει του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου.
Οι κρατικές Αρχές είναι απόλυτα υπεύθυνες αφού χρησιμοποίησαν όλα τα διοικητικά και αστυνομικά μέτρα που είχαν στη διάθεσή τους για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επίθεσης και να φιμώσουν την ΚΙΣΑ.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση: Ούτε οι εκστρατείες δυσφήμισης, ούτε οι διώξεις αλλά ούτε και η χθεσινή βομβιστική επίθεση θα μας αποτρέψουν από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Πηγές: amnesty.org/en/, kisa.org.cy
socialpolicy.gr