Οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται καλύτερα στις πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ χάρη στους νέους κανόνες για τα λεγόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων (ΕΣΕ). Τα συμβούλια αυτά διασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν διακρατικά ζητήματα, όπως οι αναδιαρθρώσεις, και συμβάλλουν στην πρόβλεψη και τη διαχείριση των αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των νέων τεχνολογιών.
Επί του παρόντος, περίπου 1 000 ΕΣΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν 11,3 εκατ. Ευρωπαίους εργαζομένους. Μολονότι τα εν λόγω συμβούλια αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του επιλέξιμου εργατικού δυναμικού, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το ένα τρίτο των περίπου 4 000 εκτιμώμενων επιλέξιμων εταιρειών.
Η Επιτροπή πρότεινε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών συμβουλίων εργαζομένων:
- Παροχή ίσων δικαιωμάτων στους εργαζομένους όσον αφορά το αίτημα δημιουργίας νέου ΕΣΕ: οι εξαιρέσεις θα καταργηθούν, επιτρέποντας ενδεχομένως σε 5,4 εκατ. επιπλέον εργαζομένους σε 320 πολυεθνικές εταιρείες να ζητήσουν τη σύσταση ενός τέτοιου συμβουλίου.
- Διασφάλιση της έγκαιρης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εργαζομένους σε πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με ζητήματα που τους αφορούν Διασφάλιση ότι τα ΕΣΕ διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να εκτελούν το έργο τους.
- Θέσπιση όρων για ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα ΕΣΕ.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα βελτιώσουν τη διακρατική ενημέρωση και διαβούλευση, τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων από τις εταιρείες και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Προβλέπεται ότι θα έχουν ελάχιστο κόστος για τις επιχειρήσεις, χωρίς να αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.
Περισσότερες πληροφορίες
Τι είναι τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων;
Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων
Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων
commission.europa.eu
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.