Πόσο ορατές είναι οι γυναίκες στον αθλητισμό; Τι γίνεται με την ίση αμοιβή για τις αθλήτριες;
Το 2023, μόνο το 22 % όλων των κορυφαίων θέσεων λήψης αποφάσεων στις εθνικές ομοσπονδίες της ΕΕ για τα 10 πιο δημοφιλή αθλήματα κατείχαν γυναίκες. Δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα ανάμεσα στους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2024, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), σε συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια, διοργάνωσε στις 7 Μαρτίου διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συμμετοχή και την Προβολή των Γυναικών στον Αθλητισμό.
Η εκδήλωση εξέτασε την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.
Οι ευρωβουλευτές θα τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, που θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου
Το έργο του Κοινοβουλίου για την ισότητα των φύλων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, για την ισότητα των φύλων, για τον τερματισμό της έμφυλης βίας και για τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβής για τις γυναίκες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει με συνέπεια την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Σε ψήφισμα του 2021 για την πολιτική της ΕΕ για τον αθλητισμό, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ίσες αμοιβές και μεγαλύτερη προβολή για τις γυναίκες.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Στενά συνδεδεμένος με την αρρενωπότητα, ο αθλητισμός είναι ένας από τους πιο άνισους κοινωνικούς θεσμούς στη σύγχρονη κοινωνία και παραδοσιακά κυριαρχείται από άνδρες όσον αφορά τόσο τη συμμετοχή όσο και τη διακυβέρνηση.
Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, και τους επιτράπηκε να προσχωρήσουν σταδιακά τέσσερα χρόνια αργότερα. Παρόλο που η παρουσία και η συμμετοχή των γυναικών στο Ολυμπιακό Κίνημα έχουν εξελιχθεί, τα κορίτσια και οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να έχουν λιγότερες ευκαιρίες και να τυγχάνουν λιγότερης επένδυσης, κατάρτισης, υποστήριξης από διαφόρους φορείς και προσοχής των μέσων ενημέρωσης όταν αθλούνται.
Σήμερα, παρά τη σαφή τάση αύξησης της γυναικείας συμμετοχής, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε δομές διακυβέρνησης του αθλητισμού. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αριθμεί σήμερα μόλις ένα τρίτο γυναίκες και επίτιμα μέλη – 47 επί συνόλου 147. Στην ΕΕ, μόνο 4 από τους 27 προέδρους των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών ήταν γυναίκες το 2023. Επίσης, το 2023 μόνο το 22 % όλων των κορυφαίων ηγετικών θέσεων στις εθνικές ομοσπονδίες της ΕΕ των 10 δημοφιλέστερων αθλημάτων κατείχαν γυναίκες, ποσοστό που κυμαινόταν από 7 % στη Σλοβενία έως 51 % στη Σουηδία.
Εκτός από τη Σουηδία, σε όλες τις άλλες χώρες το ποσοστό των γυναικών ήταν κάτω του 40 %, αν και η παρουσία των γυναικών αυξάνεται με την πάροδο των ετών
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ – Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
europarl.europa.eu