Σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, απαιτούνται επειγόντως αυξημένες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κινδύνων για την υγεία καθώς και την κάλυψη των αναγκών ψυχικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια εφήβους (ηλικίας 10-19 ετών) παγκοσμίως. Η εφηβεία είναι ένα μοναδικό και κρίσιμο στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές μεταβάσεις και αποτελεί καίριας σημασίας στάδιο για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων θεμελίων για καλή υγεία.
“Η αποτυχία αντιμετώπισης των απειλών για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι – κάποιες μακροχρόνιες, κάποιες αναδυόμενες – δεν θα έχει μόνο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες για τους ίδιους τους νέους, αλλά θα δημιουργήσει κατακόρυφη αύξηση του οικονομικού κόστους για τις κοινωνίες. Αυτό καθιστά την επένδυση σε υπηρεσίες και προγράμματα για την υγεία των εφήβων τόσο ηθική επιταγή όσο και οικονομικό προαπαιτούμενο”. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General of WHO
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει μια σειρά ανησυχητικών τάσεων στην υγεία των εφήβων που παρατηρήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση.
Τουλάχιστον 1 στους 7 εφήβους παγκοσμίως πάσχει πλέον από κάποια ψυχική διαταραχή, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Ο επιπολασμός της αναιμίας μεταξύ των εφήβων κοριτσιών παραμένει σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του 2010, ενώ σχεδόν 1 στους 10 εφήβους είναι παχύσαρκοι. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, των χλαμυδίων, της τριχομονίασης και του έρπητα των γεννητικών οργάνων που εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των νέων, αυξάνονται και αν δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία, μπορεί να έχουν δια βίου επιπτώσεις στην υγεία.
Εν τω μεταξύ, η βία, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, επηρεάζει εκατομμύρια νέους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως, οι προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης των εφήβων στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και στην ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχουν κλιμακωθεί εν μέσω μιας αυξανόμενης αντίδρασης κατά της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περιοριστικές πολιτικές ηλικιακής συναίνεσης εμποδίζουν την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες για τα ΣΜΝ και τον ιό HIV. Τέτοια μέτρα μπορούν να περιθωριοποιήσουν τους νέους, να περιορίσουν τη συμπεριφορά αναζήτησης πληροφοριών για την υγεία και να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η μελέτη δίνει έμφαση σε άλλες ευρύτερες θεμελιώδεις προκλήσεις για το μέλλον των εφήβων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και της ανισότητας.
Η έκθεση τονίζει, επίσης, ότι τα οφέλη είναι δυνατά με τη σωστή επένδυση και υποστήριξη. Για παράδειγμα, οι μολύνσεις εφήβων από τον ιό HIV έχουν μειωθεί, λόγω των συντονισμένων και επίμονων προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα. Η εγκυμοσύνη κατά την εφηβική ηλικία και οι επιβλαβείς πρακτικές όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο πρόωρος γάμος έχουν μειωθεί. Επιπλέον, πολλές θετικές τάσεις όσον αφορά τις εκροές υγείας συνδέονται με περισσότερο χρόνο στο σχολείο, ιδίως για τα κορίτσια. Από το 2000, ο αριθμός των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός σχολείου μειώθηκε κατά σχεδόν 30%.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ευρήματα θέτουν ισχυρά επιχειρήματα για την επένδυση στην υγεία και την ευημερία των εφήβων, με προσοχή σε θεμελιώδη στοιχεία όπως είναι η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η διατροφή. Οι συγγραφείς της έκθεσης ζητούν τη θέσπιση και εφαρμογή νόμων / πολιτικών που προστατεύουν την υγεία και τα δικαιώματα των εφήβων, ζητούν τα συστήματα και οι υπηρεσίες υγείας να ανταποκρίνονται καλύτερα στις μοναδικές ανάγκες των εφήβων καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στη συμμετοχή και ενδυνάμωση των νέων στην έρευνα, στον προγραμματισμό και στη χάραξη πολιτικών.
Πριν από μερικούς μήνες, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των εφήβων, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.
Η έκθεση του ΠΟΥ, δημοσιεύθηκε στο Journal of Adolescent Health.
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr