Σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών), μια επένδυση στο παρόν επιπλέον 0,24 δολαρίων ΗΠΑ ανά ασθενή ετησίως σε ψηφιακές παρεμβάσεις υγείας, όπως στην τηλεϊατρική, στην αποστολή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα και στα chatbots, μπορεί να βοηθήσει να σωθούν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ζωές από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτή η επένδυση θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει περίπου 7 εκατομμύρια οξέα περιστατικά και νοσηλείες, μειώνοντας σημαντικά την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση με τίτλο “Going digital for noncommunicable diseases: the case for action” παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Γκάμπια κατά τη διάρκεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την ITU και τον ΠΟΥ.
«Το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό. Αλλά για να κάνουμε το όραμα αυτό πραγματικότητα, χρειαζόμαστε τόσο πόρους όσο και συνεργασία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να το πράξει μόνος του. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τους εταίρους και τους δωρητές να ενωθούν, να επενδύσουν στρατηγικά και να διασφαλίσουν ότι αυτές οι σωτήριες καινοτομίες προσεγγίζουν εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο».
«Η ψηφιακή επανάσταση έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια επανάσταση στον τομέα της υγείας», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ITU Doreen Bogdan Martin. «Στην ITU, η καθολική και ουσιαστική συνδεσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, επειδή η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη στόχων σε βασικούς τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Ζητούμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των τομέων της υγείας και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ισχυρών ψηφιακών δημόσιων υποδομών, απαραίτητων για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας που μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους παντού χωρίς να αφήσουν κανέναν πίσω.»
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ευθύνονται για πάνω από το 74% των παγκόσμιων θανάτων ετησίως, πολλοί από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση των NCDs, η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών υγείας στα κύρια συστήματα υγείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Η έκθεση υποδεικνύει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες για την κλιμάκωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων και τον μετριασμό της αυξανόμενης επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.
Τέσσερις σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το καθημερινό μας περιβάλλον – η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και η σωματική αδράνεια – οδηγούν σε αντιδράσεις στο σώμα μας που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για NCD: αυξημένη αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και αυξημένη χοληστερόλη. Τα ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου και των chatbots, μπορούν να υποστηρίξουν τα άτομα να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιήσουν και να τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες.
Τα άτομα που ζουν με NCDs απαιτούν τακτική παρακολούθηση και συνεχή διαχείριση και πολλοί χρειάζονται μακροχρόνια και εξειδικευμένη φροντίδα. Ψηφιακά εργαλεία, όπως η τηλεϊατρική, μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Τα δεδομένα και τα εργαλεία σε πραγματικό χρόνο για τους επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να τους βοηθήσουν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τους ασθενείς τους.
Ενώ πάνω από το 60% των χωρών έχουν αναπτύξει στρατηγική ψηφιακής υγείας, συχνά υπάρχει έλλειψη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στις υφιστάμενες υποδομές υγείας. Η έκθεση καλεί τις χώρες να επενδύσουν σε ψηφιακές δημόσιες υποδομές και να προωθήσουν πρότυπα και διαλειτουργικότητα που μπορούν να ξεπεράσουν κρίσιμα εμπόδια για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής υγείας.
Η έκθεση χρησιμεύει ως σχέδιο δράσης, συμπληρώνοντας την παγκόσμια πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την ψηφιακή υγεία και την παγκόσμια στρατηγική για την ψηφιακή υγεία 2020-2025. Η Διυπηρεσιακή Ομάδα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών (UNIATF), σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και την ITU, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Be He@lthy, Be Mobile δεσμεύονται να παρέχουν προσαρμοσμένο στρατηγικό σχεδιασμό και υποστήριξη στις κυβερνήσεις.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
[irp posts=”145913″ ]