Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Π.Ο.Υ. συνεργάζεται με τους εταίρους του για να τονίσει τη ζωτική σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και εργασίας. Ένα ασφαλές, υγιές εργασιακό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία. Οι ανθυγιεινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του στιγματισμού, των διακρίσεων και της έκθεσης σε κινδύνους όπως η παρενόχληση και άλλες κακές συνθήκες εργασίας, μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, τη συνολική ποιότητα ζωής και, κατά συνέπεια, τη συμμετοχή ή την παραγωγικότητα στην εργασία. Με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να εργάζεται, απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι η εργασία αποτρέπει τους κινδύνους για την ψυχική υγεία και προστατεύει-υποστηρίζει την ψυχική υγεία στην εργασία.
Η ψυχική υγεία και η εργασία συνδέονται στενά
Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας προάγει την ψυχική υγεία, παρέχοντας σκοπό και σταθερότητα. Ωστόσο, οι κακές συνθήκες εργασίας μπορούν να βλάψουν την ψυχική ευεξία, μειώνοντας τόσο την ικανοποίηση από την εργασία όσο και την παραγωγικότητα.
Η αξιοπρεπής εργασία υποστηρίζει την καλή ψυχική υγεία παρέχοντας:
- τα προς το ζην
- μια αίσθηση εμπιστοσύνης, σκοπού και επίτευξης
- μια ευκαιρία για θετικές σχέσεις και ένταξη σε μια κοινότητα
- μια πλατφόρμα για δομημένες ρουτίνες, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.
Οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ψυχική τους υγεία
Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, των κακών συνθηκών εργασίας ή της περιορισμένης αυτονομίας. Οι χαμηλά αμειβόμενες ή επισφαλείς θέσεις εργασίας συχνά στερούνται επαρκούς προστασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες σε αυτές τις θέσεις εργασίας να εκτίθενται περισσότερο σε ψυχοκοινωνικούς κινδύνους.
Οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία στην εργασία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- υποχρησιμοποίηση δεξιοτήτων ή ανεπαρκή προσόντα για την εργασία
- υπερβολικός φόρτος ή ρυθμός εργασίας
- υποστελέχωση
- μακρύ, αντικοινωνικό ή ανελαστικό ωράριο
- έλλειψη ελέγχου επί του σχεδιασμού ή του φόρτου εργασίας
- επισφαλείς ή κακές συνθήκες σωματικής εργασίας
- οργανωτική κουλτούρα που επιτρέπει αρνητικές συμπεριφορές
- περιορισμένη υποστήριξη από συναδέλφους ή αυταρχική εποπτεία
- βία, παρενόχληση ή εκφοβισμός
- διακρίσεις και αποκλεισμός
- ασαφής εργασιακός ρόλος
- υπό ή προαγωγή
- εργασιακή ανασφάλεια, ανεπαρκής αμοιβή ή ανεπαρκής επένδυση στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας
- αντικρουόμενες απαιτήσεις προσωπικής ζωής/εργασίας.
Ο αντίκτυπος στα άτομα
Η έλλειψη υποστήριξης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθησή τους, την ικανοποίηση στην εργασία, την ικανότητα εργασίας, τον απουσιασμό από την εργασία και την ικανότητά τους να βρουν εργασία. Οι φροντιστές/φροντίστριες και τα μέλη της οικογένειας επηρεάζονται παρομοίως.
Ευρύτερος αντίκτυπος στην εργασία και την κοινωνία
Η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση, απουσία από την εργασία και αυξημένους κύκλους κινητικότητας-αντικατάστασης προσωπικού. Η κατάθλιψη και το άγχος από μόνα τους έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο.
Το στίγμα δημιουργεί εμπόδια στην απασχόληση
Το στίγμα και οι διακρίσεις συχνά εμποδίζουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να αναζητήσουν βοήθεια ή να βρουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Η μείωση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας μέσω της ευαισθητοποίησης, της κατάρτισης και της απασχόλησης ατόμων με ψυχικές παθήσεις δημιουργεί υγιέστερα και πιο συμπεριληπτικά εργασιακά περιβάλλοντα.
Για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, η αξιοπρεπής εργασία μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και την ένταξη, να βελτιώσει την εμπιστοσύνη και την κοινωνική λειτουργικότητα
Υποστήριξη των εργαζομένων ώστε να συμμετέχουν και να ευημερούν στην εργασία
Οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόζουν εύλογες προσαρμογές για την υποστήριξη των εργαζομένων με προβλήματα ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, την οργάνωση τακτικών υποστηρικτικών συναντήσεων, τον προγραμματισμό συχνών διαλειμμάτων, τη σταδιακή επαναφορά των εργαζομένων στα καθήκοντα και την παροχή αποθηκευτικού χώρου φαρμάκων.
Εκπαίδευση διευθυντικών στελεχών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας
Οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν στους διευθυντές εκπαίδευση για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων στο χώρο εργασίας. Οι εκπαιδευμένοι διευθυντές μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις ομάδες τους και να προάγουν ένα υγιέστερο και πιο υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας.
Η κυβερνητική δράση και συνεργασία είναι απαραίτητες
Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν πολιτικές που αποτρέπουν τους κινδύνους ψυχικής υγείας, προωθούν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία έχει προτεραιότητα.
Φροντίζοντας τη δική σας ψυχική υγεία
Παρόλο που οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την προστασία και την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην εργασία, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να υποστηρίξετε τη δική σας ευημερία. Μάθετε τεχνικές για να διαχειριστείτε το άγχος και έχετε επίγνωση των αλλαγών στην ψυχική σας υγεία. Εάν χρειάζεται, απευθυνθείτε για υποστήριξη σε έναν έμπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας, συνάδελφο, επόπτη ή επαγγελματία υγείας.
Πηγή: who.int
Απόδοση/επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr