Το 2023, το 20,0 % των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών στην ΕΕ, οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους περίπου στην ηλικία των 14 ετών, αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 12,4 % εκείνων που χαρακτήρισαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους σε αυτή την ηλικία ως καλή.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο κατά την ενηλικίωση.
Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μερικά μόνο ευρήματα από το λεπτομερές άρθρο Statistics Explained σχετικά με τη διαγενεακή μεταβίβαση των μειονεκτημάτων.
Σε εθνικό επίπεδο, η Βουλγαρία ανέφερε τις μεγαλύτερες ανισότητες όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά την παιδική ηλικία: Το 48,1 % των ατόμων που ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους περίπου στην ηλικία των 14 ετών αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 14,4 % όσων ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση. Η Ρουμανία παρουσίασε παρόμοια στοιχεία, με 42,1 % και 14,6 % αντίστοιχα. Ακολούθησε η Ιταλία με 34,0 % έναντι 14,4 %.
Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα στην οποία οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπισαν αργότερα υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας: 8,5 % για τα νοικοκυριά με κακή οικονομική κατάσταση έναντι 8,9 % για τα νοικοκυριά με καλή οικονομική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία (10,9 % και 10,4 %) και στη Φινλανδία (10,1 % και 9,2 %).
Πηγή: ec.europa.eu