Η Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «SUB3A. Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες – Δήμος Αθήνας» καλεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. έως και την Παρασκευή 31/01/2025 και ώρα 17:00.
Η Δράση «SUB3A. Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες – Δήμος Αθήνας» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5215680) στοχεύει στην παροχή στεγαστικής υποστήριξης σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού που διαβιούν στον Δήμο Αθηναίων και βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια, μέσω της ανακαίνισης του αδρανούς στεγαστικού αποθέματος και της ένταξής του σε ένα δίκτυο οικονομικά προσιτής κατοικίας.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ενισχύει ιδιοκτήτες κατοικιών για εργασίες, υλικά και λοιπές υπηρεσίες, ώστε οι κατοικίες αυτές να διατεθούν σε ωφελούμενους του προγράμματος κοινωνικής στέγασης, με μειωμένο μίσθωμα σε σχέση με την μέση τιμή μισθώματος. Ειδικότερα το Πρόγραμμα, αφορά στην ενίσχυση ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίες ανήκουν χωροταξικά στο Δήμο Αθηναίων, για την ενεργειακή αναβάθμιση / ανακαίνιση / επισκευή τους, με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση σε κατηγορίες πληθυσμού που βρίσκονται σε στεγαστική επισφάλεια, σύμφωνα με τους όρους του πιλοτικού προγράμματος.
Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες https://www.athenskatoikia.gr/
10.055 ευρώ ανά διαμέρισμα
Επιδότηση ύψους έως 10.055 ευρώ για 70 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα, που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες», το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισήμανε: «Σε μια εποχή όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν το 55,8% του μηνιαίου εισοδήματός τους για τροφή και σπίτι, η ανάγκη για αξιοπρεπή και οικονομική στέγαση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ειδικότερα στην Αθήνα, οι δαπάνες είναι ακόμη υψηλότερες, λόγω της αλματώδους αύξησης των ενοικίων. Με το πρόγραμμα “Κοινωνική Στέγαση” στεκόμαστε δίπλα σε ευάλωτες οικογένειες που κινδύνευαν να μείνουν άστεγες και ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να τα ανακαινίσουν και να τα αξιοποιήσουν ξανά. Η προσιτή κατοικία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να το διασφαλίσουμε».
Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο να προσφέρει ασφαλή και οικονομική στέγη σε 70 ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν στα όρια του Δήμου Αθηναίων και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αστεγίας. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες κατοικιών θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν το σπίτι τους το οποίο είναι κλειστό, προχωρώντας σε επισκευές, ενεργειακές αναβαθμίσεις και να το εντάξουν σε ένα δίκτυο οικονομικά προσιτής κατοικίας.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ενός ή περισσοτέρων ακινήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες, και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Εφόσον διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
- Εφόσον το ακίνητο έχει εμβαδόν από 35 έως 120 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
- Εφόσον το ακίνητο είναι νομίμως υφιστάμενο και μη κατεδαφιστέο.
- Εφόσον το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου.
Υποβολή των αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.athenskatoikia.gr/ έως και τις 31 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 17:00.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση ανέρχεται στο 100% των δαπανών επισκευής της κατοικίας (με όριο το ποσό των 10.055 ευρώ) και χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 4 ετών, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.