Το εμβληματικό έργο “UNITE – Ενοποιημένες ψηφιακές Κοιλάδες Καινοτομίας στην Υγεία” που υλοποιεί παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό συνέδριο“Health IT Conference-Καινοτομίες και Προκλήσεις στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΣΥ”, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η αν. προϊσταμένη του Tμήματος Υποστήριξης Καινοτομίας της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Γουλάπτση παρουσίασε τους βασικούς στόχους και τις δράσεις του έργου “UNITE”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να καταστεί και να ανακηρυχθεί ως Περιφερειακή Κοιλάδα Καινοτομίας στην Ψηφιακή υγεία.
Κατά την παρουσίαση, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, η κ. Γουλάπτση ανέπτυξε τις δράσεις με τις οποίες το πρόγραμμα “UNITE” θα ενεργοποιήσει ανοικτές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων με στόχο τη διάχυση χρηματοδότησης σε ιδιαίτερα καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Οι συγκεκριμένες προσκλήσεις θα υποστηρίξουν επιχειρήσεις start-ups, scale-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες στο να σχεδιάσουν και να προσφέρουν λύσεις deep tech τεχνολογίας. Λύσεις που θα μπορούν να γεφυρώσουν τα χάσματα στην καινοτομία μεταξύ των Περιφερειών, να ενισχύσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες.
Το έργο “UNITE” στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών δημόσιων προμηθειών και την ανταλλαγή δεδομένων υγείας μεταξύ των Περιφερειών-εταίρων, διασφαλίζοντας ότι καινοτόμες λύσεις μπορούν να ενσωματωθούν πιο αποτελεσματικά στα περιφερειακά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, το “UNITE” θα ενεργοποιήσει διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στους βασικούς ενδιαφερόμενους του οικοσυστήματος της ψηφιακής υγείας, διαμορφώνοντας έτσι μια κοινή βάση γνώσης μεταξύ των Περιφερειών και ενισχύοντας την κατανόηση των καινοτομιών που διαμορφώνουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.
Το πρόγραμμα “UNITE” υποστηρίζεται από σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον προϋπολογισμό των δραστηριοτήτων της κοινοπραξίας να πλησιάζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον το ήμισυ του προϋπολογισμού του προγράμματος θα διατεθεί για τη στήριξη 3-5 διαπεριφερειακών έργων καινοτομίας, με επίκεντρο την ανάπτυξη και την εφαρμογή λύσεων ψηφιακής υγείας επόμενης γενιάς.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έως το 2028 η κοινοπραξία θα παρέχει συστάσεις πολιτικής προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα “UNITE” θα μπορούν να ενσωματωθούν σε μελλοντικές πρωτοβουλίες.