Η δεύτερη έκδοση των δεδομένων του 11ου γύρου (2023/24) της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ESS) είναι πλέον διαθέσιμη για προβολή ή λήψη μέσω της Πύλης Δεδομένων της ESS στον σύνδεσμο
https://www.europeansocialsurvey.org/
Σε αυτή την έκδοση συμπεριλαμβάνονται και τα δεδομένα για την Ελλάδα, η συλλογή και επεξεργασία των οποίων έγινε με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) το διάστημα 2 Φεβρουαρίου με 9 Μαΐου 2024, από τις εταιρίες QED&Abacus. Τα δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα από 24 συνολικά χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβακική Δημοκρατία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία και Κροατία. 31 χώρες συμμετείχαν σε αυτόν τον τελευταίο γύρο της έρευνας – μια τελική έκδοση δεδομένων που θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες χώρες αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2025.
Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για περισσότερες από 200 ερωτήσεις που τέθηκαν σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της καταγωγής των ερωτηθέντων, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της οικονομικής κατάστασης, της σύνθεσης του νοικοκυριού και άλλων κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων, όπως το φύλο, η ηλικία και πληροφορίες για τους συντρόφους και τους γονείς τους. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε κάθε γύρο επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, το έγκλημα και τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κυβέρνηση, τη μετανάστευση, την υγεία και την ευημερία, τη θεσμική και κοινωνική εμπιστοσύνη, τη χρήση των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου, την ευρωπαϊκή, εθνική και εθνοτική ταυτότητα, τις αντιλαμβανόμενες διακρίσεις, την πολιτική ένταξη, το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή, τη θρησκεία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις αξίες.
Επιπλέον, ο 11ος γύρος περιλάμβανε δύο ενότητες για ειδικά θέματα: 1) μια ενότητα για το ΦΥΛΟ, που διερευνά τις στάσεις απέναντι στις θηλυκές και αρσενικές ταυτότητες, τον σεξισμό, τις διακρίσεις λόγω φύλου και την έμφυλη ισότητα. Είναι η πρώτη φορά που περιλαμβάνεται στην ESS μια ειδική σειρά ερωτήσεων για το φύλο. 2) μια ενότητα για την ΥΓΕΙΑ, η οποία διερευνά τη σχέση της με τις κοινωνικές ανισότητες. Εδώ έχουμε επανάληψη από τον 7ο γύρο (2014/15).
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τομέας | Επικοινωνία και κοινωνική εμπιστοσύνη
Εικόνα 1: Στην Ελλάδα αφιερώνουμε κατά μέσο όρο 77 λεπτά την ημέρα, βλέποντας, διαβάζοντας ή ακούγοντας ειδήσεις. «Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, στην οποία οι κάτοικοι της αφιερώνουν ημερησίως 271 λεπτά, ενώ τον λιγότερο χρόνο τον αφιερώνουν στην Σλοβενία, με 47 λεπτά την ημέρα.
Τομέας | Πολιτική
Εικόνα 2: Πόσο εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι/ες τα πολιτικά κόμματα; H Ελλάδα εμφανίζει αρκετά χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, κοντά σε αυτά της Σερβίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Τομέας | Υγεία και ανισότητα
Εικόνα 3: Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών από τις 24 χώρες για τις οποίες έχουμε δεδομένα. Περίπου το 40% του πληθυσμού δηλώνει ότι καπνίζει, ενώ το 17% κάπνιζε παλαιότερα.
Τομέας | Φύλο στη σύγχρονη Ευρώπη
Εικόνα 4: Πόσο σημαντικό είναι το φύλο μας, όταν σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας; Σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο σημαντικό σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες, ή άλλες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας για την Ελλάδα Μανίνα Κακεπάκη, κύρια ερευνήτρια του ΕΚΚΕ
Τηλέφωνο +30 210 7491613
Email mkakepaki@ekke.gr
https://www.researchgate.net/profile/Manina-Kakepaki
ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «Έρευνα πεδίου για τη συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «11ου γύρου» της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας» (Αριθμός Έργου: 18137)
Πηγή: ekke.gr