Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat (2022) τοποθετούν την Ελλάδα για το 2023 στην πρώτη θέση με το υψηλότερο Ποσοστό Υποκειμενικής Φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 67,0% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ του 24,1%.
Η έντονη αυτή διαφορά αντικατοπτρίζει τη διαδεδομένη αίσθηση οικονομικής δυσχέρειας στα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διαφορά ανάμεσα στην υποκειμενική φτώχεια (67,0%) και τον κίνδυνο φτώχειας (18,9%), με έναν από τους τρόπους με τους οποίους αυτός μετριέται από τις στατιστικές υπηρεσίες που ανέρχεται στις 48,1 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι πολλοί Έλληνες αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως οικονομικά πιεσμένο, ακόμα κι αν το εισόδημά τους δεν τους κατατάσσει επισήμως στον κίνδυνο φτώχειας.
Στην Ελλάδα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65+) αναφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα υποκειμενικής φτώχειας σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαλωτότητα στους συνταξιούχους.
Η υποκειμενική φτώχεια είναι επίσης πιο έντονη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, σύμφωνα με τις τάσεις της ΕΕ, αλλά ενδεχομένως επιδεινώνεται από τις έμφυλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα.
Η υποκειμενική φτώχεια είναι σημαντικά υψηλότερη μεταξύ ατόμων με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, πράγμα που φαίνεται να ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ, ενισχύοντας έτσι την ήδη στενή σύνδεση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου και της αντιλαμβανόμενης οικονομικής ευημερίας.
Τα υψηλά ποσοστά υποκειμενικής φτώχειας στην Ελλάδα υπογραμμίζουν τις επίμονες επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων και την ανεπάρκεια της κοινωνικής προστασίας.
Το μεγάλο χάσμα μεταξύ της υποκειμενικής φτώχειας και άλλων δεικτών μέτρησής της δείχνει ότι οι Έλληνες αισθάνονται την οικονομική πίεση πέρα από αυτό που αποτυπώνουν οι παραδοσιακοί δείκτες και κυρίως ότι είναι απαραίτητη:
- η πολιτική βούληση για αύξηση της κατανομής των κρατικών εσόδων στην κοινωνική προστασία με δικαιότερα και διευρυμένα κριτήρια,
- η εδραίωση ενός κράτους πρόνοιας που να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες των ολοένα και πιο διαφορετικών ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και τις κοινωνικές δεσμεύσεις της ΕΕ, και
- η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής Στρατηγικής Εξάλειψης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού που θα λαμβάνει υπόψη της τις γνώμες και τις εμπειρίες των ανθρώπων που βιώνουν φτώχεια.
Δείτε τα στοιχεία της Eurostat εδώ
EAPN Greece – LinkedIn