Πρόοδος Έργου: Ενημερωτικές συναντήσεις του έργου ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων/προσφυγισσών και την προώθηση των αξιών της Ε.Ε. – «RAISE EU».
Το έργο «RAISE EU- Rights Awareness and Information Services for Enhancing EU Values» στοχεύει στην ενδυνάμωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών και δημόσιων φορέων σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και προσφυγισσών. Το «RAISE EU» εστιάζει στις καθημερινές πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και προσφύγισσες στην πρόσβαση στα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.
Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2024 – Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν δώδεκα (12) ενημερωτικές συναντήσεις νομικού περιεχομένου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο υλοποίησης του έργου σε Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή αραβόφωνων, γαλλόφωνων και αγγλόφωνων δικαιούχων διεθνούς προστασίας και επικεντρώθηκαν σε ευρύτερα και επιμέρους δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων/ισσών, εκκινώντας από το Άρθρο 18 του Χάρτη για το δικαίωμα στο άσυλο.
Tα σχόλια που λάβαμε από τους/ τις 54 συμμετέχοντες/ουσες ήταν ιδιαίτερα θετικά, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη και σκοπιμότητα αυτών των ενημερώσεων, με το 85% να δηλώνει ενισχυμένη κατανόηση του νομικού πλαισίου στην Ελλάδα που τους αφορά και το 88% να επισημαίνει αυξημένη κατανόηση των αξιών της Ε.Ε.
O F. C., πρόσφυγας από τη Γουινέα, ανέφερε: «Είμαι πραγματικά ευτυχής που έχω τις νομικές πληροφορίες που με βοήθησαν πολύ στη διαδικασία ένταξής μου και επίσης άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον μου … που επίσης βοηθάω με το να μοιράζομαι τις πληροφορίες μαζί τους για να έχουν τις ίδιες πληροφορίες για τα δικαιώματά τους όπως εγώ».
H Y.B., προσφύγισσα από Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε: «Είμαι πολύ τυχερή και χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα και είναι πολύ χρήσιμο για την πλήρη ένταξή μου, έτσι για την πρώτη συνάντηση απέκτησα περισσότερες γνώσεις σχετικά με ορισμένες παροχές που δεν γνώριζα και την αλλαγή της άδειας διαμονής στη συνέχεια. Θέλω να μάθω περισσότερα από εσάς για να βελτιώσω τη ζωή μου εδώ στην Ελλάδα, σας ευχαριστώ πολύ».
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εξέφρασαν την ανάγκη για την διενέργεια επιπλέον ενημερωτικών συναντήσεων, με θεματολογίες όπως τα εργασιακά δικαιώματα, το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, η δικαστική προστασία στην Ελλάδα, και η απόκτηση άδειας επί μακρόν και της ελληνικής ιθαγένειας, η αναζήτηση, δηλαδή, νόμιμων οδών πληρέστερης πρόσβασης σε οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα στον ελληνικό και ενωσιακό χώρο, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα:
Ως εκ τούτου, κατά την επόμενη φάση του έργου, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις με εξειδικευμένο περιεχόμενο με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου πληθυσμού. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη στοχευμένες δράσεις συνηγορίας με εκπροσώπους των κατά τόπους Κέντρων Ένταξης Μεταναστών, τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμόδιων Υπουργείων με στόχο την ενημέρωση τους και την διερεύνηση παραγωγικών τρόπων συνεργασίας.
Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος)”.
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.