Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), έτος ίδρυσης 1919, είναι το πρώτο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα
Σήμερα, 100 χρόνια από την Ίδρυσή του, το ΕΙΠ είναι ένα Ερευνητικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας. Η λειτουργία του ΕIΠ διέπεται από τις διατάξεις τόσο του ελληνικού νόμου για τα Ερευνητικά Κέντρα όσο και από Διμερή Σύμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (ν. 4528/2018) με το Institut Pasteur της Γαλλίας.
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το ΕΙΠ ως προς τα άλλα εθνικά ερευνητικά κέντρα, είναι ότι η έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήριά του, κυρίως στα λοιμώδη νοσήματα και οι υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία είναι στενά συνδεδεμένες. Σημαντική είναι επίσης η ενεργή συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο των 33 Ινστιτούτων Παστέρ που σκοπό έχουν τον αγώνα έναντι των μολυσματικών νοσημάτων.
Όσον αφορά τα μολυσματικά νοσήματα, η έρευνα στο ΕΙΠ εστιάζεται σήμερα στη μελέτη επιλεγμένων παθογόνων με μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μερικά από αυτά είναι ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) φλαβιοί όπως αυτός του Δάγγειου πυρετού (Dengue virus) και ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile virus), παρασιτικά πρωτόζωα του γένους Leishmania και παθογόνα βακτήρια όπως gram-θετικά εντεροβακτήρια και non-fermentive βακίλλοι, ο βακιλος της γονόρροιας (Neisseria gonorrhoeae) και το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (Helicobacter pylori).
Στον τομέα της ανοσολογίας η έρευνα έχει ως σκοπό την καλύτερη κατανόηση βασικών μηχανισμών της φυσικής και επίκτητης ανοσίας καθώς και παθογενειών που αναπτύσσονται μέσω του ανοσολογικού συστήματος (π.χ αυτοάνοσα νοσήματα). Οι έρευνες αυτές έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ανάπτυξη ανοσοδιαγνωστικών και θεραπευτικών παραγόντων έναντι του καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και στη δημιουργία διαγονιδιακών ποντικών προτύπων ανθρώπινων ασθενειών
Στον τομέα της νευροβιολογίας εργαστήρια του ΕΙΠ εστιάζονται στη μελέτη νευρομυϊκών λειτουργιών και νευροανοσολογικών αλληλεπιδράσεων, στη λειτουργία και την κατευθυνόμενη διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων, τη διαδικασία του νευροεκφυλισμού και της νευροπροστασίας καθώς και σε μελέτες που αφορούν στην επιδιόρθωση του νευρικού συστήματος.
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ
[irp posts=”147942″ ]