Το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe) εδρεύει στο Στρασβούργο, στη Γαλλία. Αποτελεί τον παλαιότερο ευρωπαϊκό πολιτικό οργανισμό, (ιδρύθηκε με τη Συνθήκη του Λονδίνου (5.5.1949) και η λειτουργία του εδράζεται επί τριών πυλώνων: Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) είναι «η επίτευξη στενότερης ενότητας μεταξύ των μελών του, ώστε να διαφυλαχθούν και να προωθηθούν τα κοινά ιδεώδη και οι αρχές και να ευνοηθεί η οικονομική πρόοδός τους».
Ιδρυτικά κράτη του Οργανισμού είναι τα εξής: Δανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία. Σήμερα αριθμεί 46 μέλη (το 2022 αποπέμφθηκε η Ρωσική Ομοσπονδία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία), ενώ καθεστώς παρατηρητή έχει παραχωρηθεί στην Αγία Έδρα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Μεξικό. Το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Μεξικό παρίστανται ως παρατηρητές στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου.
Κορυφαίο νομικό κείμενο του ΣτΕ αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ (European Convention of Human Rights – ECHR), την οποία συνυπογράφουν τα μέλη του (μεταξύ αυτών, τα 27 κ-μ της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο). Η σημασία της ακόμα και σήμερα παραμένει ισχυρή και αποτελεί μέτρο σύγκρισης στον τομέα νομικής κατοχύρωσης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ελέγχει την εφαρμογή των προνοιών της ΕΣΔΑ από τα μέλη του μέσω της ενασχόλησής του με ατομικές ή διακρατικές προσφυγές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί σημαντικό Θεσμό που έχει προσδώσει στο ΣτΕ εξέχοντα ρόλο ως Οργανισμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, όταν πραγματοποιηθεί η προσχώρηση της ΕΕ στην ΕΣΔΑ (οι συναφείς διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση).
Εργασία – Συμβούλιο της Ευρώπης
Jobs | Council of Europe
[irp posts=”147939″ ]