Η Επιτροπή δημοσίευσε μελέτη που χαρτογραφεί τις πολιτικές και τις ορθές πρακτικές στην ΕΕ και τον ΕΟΧ/ΕΖΕΣ που βοηθούν τους καρκινοπαθείς και τα άτομα με ιστορικό καρκίνου να παραμείνουν και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα από τα βασικά παραδοτέα του ευρωπαϊκού σχεδίου την καταπολέμηση του καρκίνου με στόχο τη στήριξη της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της επιστροφής στην εργασία για καρκινοπαθείς και επιζώντες/επιζώσες.
Η μελέτη παρουσιάζει διάφορες συστάσεις για την αντιμετώπιση των κενών, των εμποδίων και των εναπομενουσών προκλήσεων, όπως η ανάγκη επέκτασης και ενίσχυσης της εθνικής πολιτικής και κανόνων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα ειδικά μέτρα για τον καρκίνο, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και επιβολής και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων είναι η τρέχουσα έλλειψη ειδικών εθνικών νομοθετικών πλαισίων για τη διατήρηση της απασχόλησης και/ή την επανένταξη ειδικά για τους καρκινοπαθείς και τους επιζώντες/τις επιζώσες σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πολλές οργανώσεις έχουν θεσπίσει υποστηρικτικά μέτρα και ορισμένες χώρες έχουν πιο γενικές πολιτικές για τη στήριξη ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες.
- Τα πορίσματα της έκθεσης έρχονται μετά από ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
- Περιλαμβάνει ενημερωτικά δελτία σχετικά με την κατάσταση για κάθε χώρα και ορθές πρακτικές που προσδιορίζονται.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής όσων έχουν προσβληθεί από καρκίνο, έναν από τους βασικούς τομείς δράσης του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Δείχνει ότι παρόλο που έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου, πολλές προκλήσεις παραμένουν στη διαχείριση της καθημερινής ζωής με τον καρκίνο. Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα που μπορεί να επηρεάσει τα άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και να προστατεύσουμε το δικαίωμα επιστροφής στην εργασία, παραμονής στην εργασία και διασφάλισης της απουσίας διακρίσεων. Αυτή είναι η αρχή της συζήτησης: θα αναλύσουμε τώρα τα αποτελέσματα και θα ενθαρρύνουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινές προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για το αύριο.»
Περισσότερες πληροφορίες
Μελέτη σχετικά με τη διατήρηση της εργασίας και την επιστροφή στην εργασία για καρκινοπαθείς και επιζώντες
[irp posts=”128639″ ]